Utvalt

Mitt första blogginlägg

Välkommen

Det här är det första inlägget på min nya blogg.
Ibland händer det att jag får liknande frågor och funderingar från människor i min omgivning. Jag har länge önskat att jag kunde samla kloka ord från andra och sådant som jag lärt mig under mina drygt 40 år som jag ägnat åt att hjälpa andra människor.

En dag fick jag frågan av en pojke om det inte fanns en handbok för att kunna lära sig allt om livet som är viktigt att kunna för att leva ett lyckligt och rikt liv. En slags uppslagsbok där han kunde läsa lite ibland när lusten faller på, eller leta i innehållsförteckningen efter frågor som hör livet till.
-Du menar… ”En handbok för Dig ?” frågade jag. I samma stund föddes idén om att göra en handbok för människor, som var enkel att läsa, alltid till hands. Det har nu gått ett decennium, och samlingen med alla tips och goda råd och tips som jag vet fungerar, har nu reducerats till denna blogg.

Handbok för Dig, kan ses som en samling med recept på lösningar för livet…
(Inte att förväxla med en kokbok)

Handbok för Dig, är råd och tips på vägen till ett friare och mer rikt liv för hjälp med problemlösning i vardagen. Detta gäller även fysiska som psykiska besvär. De flesta prylar man handhar kommer med en manual, eller instruktionsbok, det kan jag ibland sakna med livet.

Min förhoppning är att kunna leverera Handbok för Dig, utan kostnad.
Välkommen till din egen Handbok för människan du ser i spegeln på morgonen.

Feedback

Har du egna tips och idéer, och positiv feedback som du känner att jag kan komplettera de lösningsförslag som jag skriver i Bloggen får du gärna kommentera inläggen. Jag saknar tyvärr både tid och möjlighet att svara på personliga frågor via denna publika sida som nås av alla.
Personliga frågor kan inte behandlas här just nu. Kom som sagt gärna med feedback, så skall vi se till att anpassa innehåll efter önskemål. Det finns som sagt en hel del erfarenheter att förmedla, och jag gör det gärna, för din skull i… Handbok för Dig!

Jag har just kört igång den här bloggen, så kom gärna tillbaka för fler inlägg. Prenumerera nedan för att få ett meddelande när jag lägger upp nya inlägg. Det är självklart kostnadsfritt.

Friskrivning – disclaimer

Inga av mina inlägg är sponsrade, och ingen har bett att få läsa inläggen innan de publiceras i Bloggen. Samtliga tips från skafferiet är hämtade från en vanlig välsorterad mataffär eller möjligtvis valfri hälsokostbutik. Känner du dig tvungen att söka efter ordet skafferi på internet, så välkomnar jag även dig som lite yngre läsare. Hittar du något av värde i Bloggen, tipsa gärna en vän/kompis. I Handbok för Dig hittar du blandade tips och råd för alla akuta besvär och avsnitt i livet, ofta personligt, och alltid med de bästa intentioner.

Lev Ditt liv så att du inte behöver ta semester.

-Klok medarbetare

Stärk ditt immunförsvar

Stärk ditt immunförsvar

I dessa tider då virus angriper oss, är det extra noga med att  stärka sitt immunförsvar. Utöver att hålla sig undan från stress och sova bra spelar maten en viktig roll i att förebygga att sjukdomar bryter ut och växer sig starka.

Mat som Medicin det bästa för hälsan:
Minska ner ditt köttätande betydligt, det ligger länge i tarmen och förhindrar ditt upptag av vitaminer och mineraler.

Om du följer en kost med för mycket raffinerat mjöl, fett och socker är ditt immunförsvar förmodligen svagt och låter både virus och bakterier in.

Undvik för mycket mjölkprodukter, det slammar igen kroppen och virus fastnar mycket lätt i dina slemhinnor om de blir förtjocka.

Undvik rött kött, ät så lite som möjligt av den varan.

Drick mindre kaffe och mer tee, spelar ingen roll om du väljer grönt, vitt eller svart te – samtliga är fullmatade med antioxidanter i form av polyfenoler och flavonoider.

Ett glas fläderblomssaft är inte helt fel i samband med en förkylning. I studier har man sett att fläderblomsextrakt tycks kunna blockera influensavirus. Ett par mindre studier på människor har visat att fläderbär kan skynda på tillfrisknandet från influensa. Fläder innehåller också kraftiga antioxidanter som verkar inflammationshämmande.

Honung
Honung har antibakteriella egenskaper och lindrar halsont. För att ge bästa effekt mot förkylningar ska honungen dock inte vara upphettad, så undvik att söta ditt te med honung om det är förkylningslindring du är ute efter

Stärk din tarmflora
Över 50 procent av din kropps immunförsvar är kopplat till tarmfloran. Därför är det smart att integrera probiotiska bakterier i din kost. De kan nämligen motverka skadliga bakterier och boosta ditt immunförsvar så det blir bättre på att bekämpa virus. Bäst effekt ger mjölksyrabakterier av arten Lactobacillus acidophilus, som du hittar massor av i A-fil. Välj den naturella varianten utan frukt och socker.
Mjölksyrade grönsaker använd  Miso- (Miso är ett japanskt livsmedel som framställs genom jäsning av sojabönor, havssalt, spannmål och vatten under inverkan av mögelsvampen kōji. Ibland även andra ingredienser. Den tjocka pastan används bland annat tillsammans med dashi för framställning av misosoppa.)
Använd Shoyu eller Tamari i din matlagning, helst ekologisk.

Vitlök
Vitlök är riktig ”supermat” som innehåller den aktiva ingrediensen allicin, en effektiv bekämpare av infektioner och bakterier. I en brittisk studie lät man 146 försökspersoner äta antingen placebo eller vitlöksextrakt under 12 veckor och man fann att de som åt det senare löpte 60 procent lägre risk att drabbas av förkylning. I andra studier har man också sett att vitlök kan minska risken att drabbas av cancer i magen och tjocktarmen.

Broccoli
Broccoli är bland det nyttigaste du kan äta i grönsaksväg. Den består av en rad näringsämnen som skyddar kroppen, bland annat vitaminerna A och C samt antioxidanten glutation. Broccoli innehåller också en rad mineraler, däribland järn, zink, magnesium och kalcium, som har en stärkande effekt på immunförsvaret.

Champinjoner
Är en här nyttiga svampen innehåller nyttigheter som antioxidanter, selen samt B-vitaminerna riboflavin och niacin. Studier har visat att brist på selen kan öka risken för allvarligare influensa. B-vitaminerna stärker immunsystemet och studier på djur har visat att svamp har antibakteriella och antivirala egenskaper.

Sötpotatis
Sötpotatis innehåller antioxidanter, bland annat betakaroten och vitamin C, som hjälper kroppen att bekämpa eventuella skador och sjukdomar. Den är också rik på järn samt är en bra källa till E-vitamin som ju också finns i fettrika livsmedel som nötter och frön.

VITA BÖNOR
Kostfibrer är en viktig faktor när det gäller att äta sig till ett optimalt immunförsvar. Fibrer är nämligen näring för tarmens sunda bakterier. Det ger en stark tarmflora, vilket är en viktig förutsättning för att hålla ditt immunförsvar i toppform. Torkade bönor har ett högt fiberinnehåll, och de vita ligger allra högst. I sallader och soppor. Rekommenderad mängd: Den rekommenderade dagliga mängden kostfibrer är 25–35 gram. 100 gram vita bönor ger dig 18,6 gram.
Alternativ: Alla baljväxter har ett högt fiberinnehåll liksom fullkornsprodukter, gröna ärter och de flesta typerna av kål och grova grönsaker.

Fet fisk
Makrill är fullspäckad med D-vitamin som aktiverar kroppens mycket viktiga T-celler, som bäst kan beskrivas som immunsystemets mördarceller, som gör sig redo för att slå ut din vinterinfluensa. Dessutom bjuder makrillen också på massor av omega-3-fett, som också stärker immunförsvaret genom att påverka kroppens produktion av hormonet prostaglandiner. Så kan du äta den: Grilla den och servera den till middag. Ät den rökt tillsammans med en god sallad, eller varför inte en skiva rågbröd med makrill i tomatsås till frukost. Rekommenderad mängd: 200 gram fet fisk i veckan, exempelvis en middag och tre gånger lunch.
Alternativ: Alla former av fet fisk, t ex sill, lax, öring, ål och hälleflundra, innehåller det ack så viktiga D-vitaminet samt omega-3-fettsyror. Variera gärna mellan olika varianter.

GRÖNKÅL
De mörkgröna, krulliga bladen bågnar av C-vitaminer, som bidrar till att skydda kroppen mot virus och bakterier. Den enklaste lösningen är att stoppa grönkålsbladen i mixern i din smoothie. Eller ät den finhackad i sallader, t ex med apelsiner i tärningar och granatäpple, eller med bär, nötter,  och vitlök, som också passar bra med den beska grönkålen. Grönkålen är också god i soppor och matpajer, eller varför inte en hemlagad grönkålspesto? Varför inte bara rosta den i ugnen och strö lite flingsalt på, det är jättegott! Rekommenderad mängd: 50 g grönkål ger dig den dagliga, rekommenderade mängden C-vitamin, men du får gärna äta mer.
Alternativ: Andra i kålfamiljen har också ett högt innehåll av C-vitamin och kostfibrer, för att inte tala om röd paprika och nypon som ligger i toppen.

SPENAT
Spenat innehåller en rad viktiga näringsämnen. Bland annat folat, en form av ett vattenlösligt B-vitamin som hjälper till vid cellförnyelsen samt reparerar DNA. Spenatbladen är också rika på fibrer samt antioxidanter som stärker immunförsvaret.

BLÅBÄR
De små, blå bären är fullspäckade med antocyaniner, en aktiv antioxidant, som uträttar små mirakel för ditt immunförsvar. De flesta av de sunda ämnena sitter i skalet, och då bär har en stor skalyta i förhållande till innehållet är de i särklass när det gäller hälsa. Blåbär innehåller dessutom massor av C- och E-vitamin, som också stärker ditt immunförsvar. Ät dem som godis, lägg dem på kvarg, havregrynsgröt, pannkakor eller i dina smoothies och sallader. Rekommenderad mängd: Du kan inte äta för mycket blåbär. Mellan 100 och 250 gram blåbär eller ca 2 dl om dagen ser ut att kunna ge en mätbar hälsoeffekt.
Alternativ: Alla blåaktiga bär innehåller massor av antocyaniner, så det är bara att frossa loss i svarta vinbär och björnbär.

GRAPFRUKT
Grapefrukten är en riktig kick för ditt immunförsvar. Den är rik på antioxidanterna flavonoider och C-vitamin som har en stärkande effekt på immunförsvaret. C-vitaminet ökar också upptaget av järn, folsyra, kalcium och antioxidanter i kosten.

Citrusfrukter
Apelsiner och andra citrusfrukter har visat sig motverka virusinfektioner, till och med när du redan insjuknat. Plocka med andra ord fram juicepressen vid minsta tecken på förkylning! En extra bonus: apelsin är ett av de livsmedel som mättar bäst per kalori. Här är listan med maten som högst mättnadsindex!

PARANÖTTER
Paranötter har ett högt innehåll av selen, som många av oss får för lite av. Mineralet sätter fart på produktionen av vita blodkroppar, som försvarar kroppen mot angrepp från t ex virus och bakterier. Ät dem enklast som snacks, eller grovhackade på din A-fil eller på dina sallader. Rekommenderad mängd: Håll dig till 30–50 gram nötter om dagen. Alternativ: Du hittar massor av selen i inälvsmat, räkor och tonfisk samt generellt i fisk, ägg och skaldjur.

RAPSOLJA
Varför: Rapsolja ger dig E-vitamin, en mycket effektiv antioxidant, som stimulerar ditt immunförsvar, bl. a genom att skydda kroppen mot fria radikaler från bl a rökning och luftföroreningar. Använd rapsolja i vinägrettdressingar, marinader, i bakverk och till stekning. Rekommenderad mängd: 2–3 tsk olja till en huvudmåltid.
Alternativ: Andra växtoljor, mandlar, hasselnötter, äggulor och björnbär är alla goda källor till E-vitamin.

MÖRK CHOKLAD
 Det höga kakaoinnehållet i choklad ger dig stora mängder fenoler, som bl a får immunsystemet att göra sitt bästa i kampen mot virus. Ät den som den är, drick en kopp hemlagad choklad gjord på mörkt kakaopulver, eller doppa frukt som t ex jordgubbar och ananas i smält, mörk choklad. Rekommenderad mängd: Håll dig till 20–30 gram mörk choklad, minst 70 procents kakaohalt, dagligen.
Alternativ: Drick ett glas rödvin, som innehåller samma mängd fenoler som 41 gramchoklad. choklad.

Örter / Huskurer

Bidrottninggelé
Det är vad bidrottningar äter i kupan. Det innehåller mycket vitaminer, speciellt A, B, C och E.
Bidrottninggelé innehåller även koppar, järn och fosfor. Som om det inte vore nog tillhandahåller det även kroppen med selen, omättade fettsyror och kalcium.
Det hjälper till att förebygga infektioner och är framförallt rekommenderat för barn och äldre. Ta en matsked varje morgon på tom mage utan något annat.

Propolis
Det här är ytterligare ett ämne som används av bin i deras dagliga liv (det används för att täcka kupan). Propolis är väldigt rikt på aminosyror, vitaminer, essentiella oljor och bioflavonoider. Det betyder att det är en fantastisk tonic för att hålla virala och bakteriella sjukdomar borta.Propolis rekommenderas i fall med regelbundna andningsproblem eller när ditt immunförsvar försvagats av någon anledning (kan vara ett familjeproblem, mycket stress, depression, etc.) och du blir mer sårbar för sjukdomar.

Ingefära
Din mormor har förmodligen sagt åt dig att dricka ingefärste för att lindra symptomen på influensa eller täppt näsa. Ingefära används mycket i asiatisk matlagning och är väldigt bra för dig. Det har därför varit en del av naturlig medicin i flera sekel.Ingefära bekämpar infektioner och förbättrar cellhälsan tack vare sina antioxidanter.
För att åtnjuta fördelarna kan du strö ingefära över maten eller göra ett te.
Ingredienser:
25 cl vatten
1/2 tesked riven ingefära
1 matsked honung
Beredning
Koka upp vattnet och tillsätt ingefäran.
Låt koka i fem minuter, ta bort från värmen och täck över.
Filtrera och söta med honung. Drick så varmt som möjligt.

Vitaminer:
Vitamin C:
bidrar till immunförsvarets normala funktion. bidrar till att beskydda cellerna mot oxidativ stress. bidrar till normal kollagenbildning, som har betydelse för normal funktion av brosk, skelett, blodkärl, hud, tänder och gom.

Vitamin D
D-vitamin bildas i huden när solen lyser på oss.  Med maten får vi ytterst lite D-vitamin jämförelsevis. Resultat: många svenskar (kanske de flesta) har brist på D-vitamin. Särskilt under vintern och våren. Mörkhyade och de som undviker solen drabbas värst.

D-vitamin är unikt bland vitaminerna. Det är ett steroidhormon, som våra könshormoner testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar effekten av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför påverka hälsan på mängder av sätt. En brist, vanligt hos svenskar i allmänhet, kan alltså teoretiskt ge nästan vilka sjukdomar som helst.

Allt mer forskning talar för att D-vitaminbrist har en roll i mängder av sjukdomar. Infektionssjukdomar, vinter- och vår-depressioner, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, generell värk/fibromyalgi, övervikt… listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång.

Mycket återstår att säkert bevisa, men en del är så gott som säkert redan nu. D-vitamin är billigt, säkert och biverkningsfritt i högre doser än man tidigare trott.

Att få upp kroppens nivåer till den normala för personer som regelbundet får stark sol på sig är därför smart. Det kan förebygga flera sjukdomar och kända faror finns inte för friska.

Mineral

Zink
Zink ingår i 100-tals enzymer i kroppen som påverkar omsättningen av proteiner, kolhydrater, fett, nukleinsyror samt vissa vitaminer så som till exempel vitamin-A.  Zink är en mineral som medverkar i många olika processer i kroppen och bidrar exempelvis till immunsystemets normala funktion, till normal fertilitet och till att bibehålla normalt hår och normal hud. Zink finns naturligt i bland annat bönor, solrosfrön, mandel, nötter, pumpakärnor, skaldjur, ostron och nötkött.

Vanliga tecken på Zinkbrist:
Sköra naglar, återkommande infektioner, ihållande träningsvärk och krånglande mage. Det kan samtliga vara indikationer för att dina zinknivåer är låga. Zink är ett livsviktigt näringsämne som kroppen behöver till 100-tals viktiga kroppsfunktioner. Eftersom zink har så stor betydelse för vår hälsa, så påverkas vi redan vid en liten brist. Vita fläckar på naglar kan vara zinkbrist.

Probiotika
Probiotika är goda bakterier i mat eller tillskott som enligt WHO definieras som levande mikroorganismer som när de ges i tillräckliga mängder ger hälsofördelar.  Det är levande nyttobakterier, som är en del av de 1,5 kilo bakterier vi har i tjocktarmen, vår tarmflora. Vi har alla en unik tarmflora som är sammansatt av olika bakteriestammar, och en del av dem har man identifierat. I västvärlden har vi cirka 1 000 olika bakteriestammar i våra tarmar medan man i till exempel Afrika har nästan dubbelt så många. Det beror på att vår kost och levnadsmiljö är så olika. Många olika bakteriestammar verkar vara en markör för god hälsa. Tarmfloran byggs upp redan under graviditeten, och föds vi vaginalt överförs mammans bakterier till oss. Vår tarmflora är både genetisk och beror på var vi växer upp. Till exempel har man sett att barn på landet med husdjur har mindre allergier, vilket man tror är kopplat till tarmfloran. Ett alltför välstädat hem, och att vi konstant spritar bort bakterier, har också medfört att allergier ökar – vi behöver bakterier för att må bra.

Probiotikan är själva bakterierna, prebiotikan är det som bakterierna äter. Det innebär att vi behöver äta prebiotiska livsmedel, för att mata bakterierna i tarmen, till exempel kostfibrer från baljväxter, lök, grönkål och broccoli. Fermenterad kost som surkål är både prebiotisk och probiotisk där kål i sig är prebiotiskt och där fermenteringen gör kålen probiotisk. En matsked surkål om dagen är superbra för tarmfloran!

Hur får man bäst i sig probiotika?
– Genom att äta syrade livsmedel som surkål, kimchi eller kombucha eller mejeriprodukter med tillsatt bakteriekultur. Eller så tar du ett tillskott tillsammans med mat. Man behöver ta tillskott i minst 4–8 veckor för att se effekt och därefter göra en utvärdering. Om det inte gav någon verkan kanske du behöver byta probiotika till en som innehåller andra bakteriestammar.

Huvudvärk

Huvudvärk:
Vanligaste orsak till huvudvärk är vätskebrist. Börja med att dricka 2-3 glas vatten, innan du gör något annat. Huvudvärk är ofta signal på att något är fel. Försök att komma underfund med när du får huvudvärk och varför. Att ta smärtlindrande tabletter hjälper bara för stunden, de går inte till problemet som din kropp försöker visa dig.  Det finns många mediciner för huvudvärk, som acetaminofen och paracetamol. Problemet är att det inte är bra att använda dem dagligen, för precis som andra kemikalier kan de ha bieffekter.

Andra orsaker till huvudvärk: Ansträngning fysisk eller mental, stress, sömnbesvär, nacke och ryggproblem, bihåleproblem, synfel. Allergier, utifrån och inifrån typ matallergier, mögel och andra gifter som vi befinner os bredvid.

Vid första tecknet på huvudvärk ta en rejäl promenad. Smärtan dör bort inom cirka tio minuter. Vi behöver vara ut minst 30 minuter per dag.

Vad kan hjälpa, vad kan lindra, vad har jag hemma?
Huskurer:
* Drick 6-8 glas vatten per dag* Slappna av, vila skapa återhämtning vid stressiga perioder
* Ät regelbundet låga nivåer av socker eller kalium kan ge huvudvärk
* Prova att lägga flingsalt under tungan.
*
Två tsk honung till varje måltid driver migrän på flykten.
*Koka lika delar vinäger och honung och andas in ångan.
*Bota vardaglig huvudvärk med att dricka te på pilbark smaksatt med honung.
* Lägg några iskuber i en förseglad påse och täck över med en trasa.
*Gör en blandning av lavendel och pepparmyntsolja och gnugga in i tinningar, panna. Inhalera och slappna av. Gnugga lätt i tinningarna pannan och massera nacken. Slut ögonen och meditera ett gult klot som lämnar ditt huvud.
* Massage: Massage är en väldigt enkel lösning för att lindra huvudvärk. Du kan massera din skalp, panna, nacke, dina tinningar, ögonbryn eller under ögonen. Pressa nätt med dina fingertoppar och justera trycket efter behov.
* Eterisk lavendelolja, Lavendel är bra för att slappna av, och oljan lindrar snabbt din huvudvärk. Blanda 5 droppar eterisk lavendelolja med någon annan olja som exempelvis olivolja eller mandelolja och massera din hårbotten med det. Ett annat alternativ är att ha oljan direkt på din kudde och vila samtidigt som du känner doften.
* Olivolja är fullt av antioxidanter och en av de bästa huskurerna för huvudvärk. Ta 2 matskedar och du kommer märka att du får mindre huvudvärk.

Örter:
Kamomillte Kamomill är en välkänd växt med antiinflammatoriska egenskaper, vilket gör den bra för att lindra huvudvärk
Ingredienser:
3 matskedar kamomill
5 dl vatten
Instruktioner
Koka upp vattnet och lägg därefter i kamomillen.
Låt stå i 15 minuter och sila sedan.
Hur man tar det
Drick under dagen och häll i lite citronjuice om du vill.

Älggräs innehåller stora mängder glykosider som omvandlas till salicylämnen i kroppen. Älggräs ger därför naturlig smärtlindring vid huvudvärk vid förkylning och influensa. Älggräs lindrar även ledvärk och muskelsmärtor samt hämmar inflammationer

Citronmelissens eteriska olja citronellal hjälper dig vid sömnproblem. Den dämpar nervös oro, migrän och hjärtklappning. Citronmeliss hjälper även orolig och uppblåst mage

Mat:
Ät mycket av vattenmelon, gurka och squash.

Vattenmelon: Lägg några bitar vattenmelon på dina tinningar och låt verka i 30 minuter.
Det hjälper till att lindra inflammation och smärta.

Äppelcidervinäger:
Äppelcidervinäger är en av flera huskurer för huvudvärk.
Ingredienser
2 dl vatten
1 matsked äppelcidervinäger
Instruktioner
Lägg en matsked äppelcidervinäger i ljummet vatten och drick. Det kanske inte smakar så gott, men det är en effektiv lösning mot huvudvärk och migrän.

Homeopati:
Väderhuvudvärk: Dulcamara, Calcium carb, Rhus tox

Rädlsa: Gelsenium, Argentum nitricum

Pannhuvudvärk: calc, gels, Kali-bi, Sangunaria

Hamrande huvudvärk: Natrium mur

Menshuvudvärk: Belladonna, Calc, Lac-c, Mag-c, Phoshporus, Pulsatilla, Sep, Ign

Huvudvärk mental: Cimic, Colch, Gels, Iign,

Sämre av rörelse: Belll, Bry, Gels, Hyper, Lach, Nux-vom, Sep

Efter sol: Natrium muhr

Tinnings värk Belladonna: Phos, och Sulph

Morgon värk: Gels, Lach,

Vid motion: Chin och Phos

Pulserande huvudvärk: Arg_n, Bell, Glon, Lach, Phos, Puls, Sep, Sulph och Thuj.

Vid migrän eller ofta huvudvärk sök en homeopat: www.svenskahomeopater.se

Bihåleproblem/Bihåleinflammation

Bihålorna är täckta med slemhinnor, precis som näsan. Om virus fastnar på slemhinnan börjar kroppens immunförsvar att producera antikroppar och slem som försvar. Ofta ger det ont i kinderna eller pannan, ibland endast en sida. En känsla av tryck i tänderna i överkäken kan förekomma. Det heter Sinuit det gör ont men sällan farligt.

Det finns bihålor i pannan, i överkäken och i silbenet, som sitter mellan näsan och ögat och bakom näsan. Att ha problem med bihålorna är väldigt vanligt, tyvärr är många människor beroende av nässpray vilket inte alls är så bra. De funkar i början men efter en tids användning så får du kroniska besvärmed bihålorna. Många nässprayer är för starka för sköra slemhinnor. Du blir lätt snabbt beroende av de flesta nässprayer som finns.

Lindra besvären medhuskurer kanske du redan har i skafferiet::
*Sov med en extra kudde för att minska svullnaden.

*Drick mer vatten än vanligt för att göra slemmet mindre segt.

* Krossad vitlök: Detta har en slemlösande effekt. Du kan inkludera det i den mat du äter (eller göra den tibetanska vitlökskuren) alternativt ta vitlökstillskott om du har problem med att smälta vitlök.

Pepparrotens smeknamn är ”naturens penicillin” för dess rika innehåll på C-vitamin och bakteridödande växtämnen. Pepparroten löser slem vid hosta och problem i övre luftvägarna samt att den lindrar vid bihåleinflammation och halsont.

* Örtte med nässla: Det är rensande och eliminerar överflödigt slem.

* Andas in vattenånga vilket tunnar ut slemmet:
Ångande med saltvatten
Avkok och ångor med eukalyptus
Avkok och ångor med rosmarin

* Rädisa och hackad lök grötomslag

* Avkok med honung och ingefära

* Inhalera pepparmynta och eukalyptus olja, ha i doftspridare vid sängen.

* Värm vetekudde med pepparmynta på. Lägg den på pannan och näsan.

* Spraya kolloidalt silver i näsan och i munnen 5-8 ggr/dag.

* Kombinationen av ingefära och vinäger kan hjälpa till att lindra bihåleinflammation på nolltid. Naturligtvis är det viktigt att vara konsekvent med behandlingen.
Observera att du måste använda 100% ekologisk äppelcidervinäger, eftersom de raffinerade sorterna inte har samma medicinska egenskaper.
Ingredienser:
En stor bit ingefära
2 ½ dl ekologisk äppelcidervinäger
Förberedelse
Riv ingefäran och lägg den, tillsammans med vinägern, i en glasburk med lock.
Förvara blandningen på en sval, mörk plats i 10 dagar.
Under denna tidsperiod, skaka burken med jämna mellanrum för att blanda ingredienserna.

Så här använder du kuren:
För att behandla bihåleinflammation behöver du andas in behandlingen i fem minuter, två gånger om dagen.
På kvällen, fukta en trasa med blandningen och lägg över halsen i en timme.
Upprepa i fem dagar för att uppnå bästa resultat.
Om ditt tillstånd inte förbättras, konsultera din läkare för andra åtgärder.

*Ett annat sätt att nyttja kraften hos ingefära och lindra bihåleinflammation är att andas in ångorna från ett ingefärste.

Ingredienser:
5 msk färsk riven ingefära (50 g)
1 liter vatten
Hur gör du?
Riv den färska ingefäran och värm i en kastrull med en liter vatten.
Låt koka i tre minuter, ta bort från värmen och täck ditt huvud med en handduk för att andas in ångorna över kastrullen.
Andas in ångorna i fem minuter.
Upprepa varje kväll innan du går till sängs.
Dessa recept är ett utmärkt komplement till andra behandlingar för de obehagliga symptomen på bihåleinflammation.

*Det finns också en gammal indiankur som använder så kallade Hopiljus, eller öronljus, vilka är koner gjorda av bivax, örter och andra läkemedelsextrakt som sägs fungera enkelt och effektivt. Även om vaxet sägs fungera specifikt för att eliminera vax och gifter från öronen, ska även bihålorna rensas indirekt. Dessa ljus kan hittas i vissa apotek eller hälsokostbutiker.

Undvik livsmedel som orsakar mycket slem:
Att undvika livsmedel som orsakar stora mängder slem är lika viktigt som att rensa näshålan. De viktigaste livsmedlen att undvika är följande:

Mjölk- och laktosprodukter, särskilt från kor. Du kan ersätta dem med produkter från getter, får eller andra djur, eller från växtriket (som havre-, ris- eller mandelmjölk).

Raffinerat mjöl, särskilt det som finns i bröd och bakverk. Dessa bör undvikas så mycket som möjligt och ersättas med dextrinbröd (som påminner om små rostade skorpor) alternativt ris- eller majskakor.

Andra orsaker till besvär med bihålorna:
* Allergi, utifrån eller från föda
*Polyper i näsan
*Jobbar man i en miljö med oren luft
*Bor man i en stad med mycket utsläpp
*Bor man i ett hus med mögel eller fukt
*Tandinfektioner kan leda till bihåleinflammation
*Ett svagt immunförsvar

Homeopati:
Kalium bicronicum 2 piller var 20:e minut tills symptom avklingat. Belladonna om hög feber inträffar. Varva med Hepar Sulf.
Andra medel som är bra: Silicea, Hydrasis.
Vid kroniska problem kontakta en homeopati. www.svenskahomeopater.se

Influensa / Förkylning

 1. Förebyggande:
  Det är bra att vara förkyld en två-tre gånger per år då tränar ditt immunförsvar, du blir starkare för allvarligare sjukdomar. Alla förkylningar går över av sig själv om du tar hand om dig. Ta förkylningen på allvar och överansträng dig inte alls. En influensa börjar alltid med en förkylning. Vid förkylningstider tvätta händerna ofta särskilt före maten och undvik handtag på dörrar och toaletter. Vanligaste sättet att bli smittad är att man bär förkylningsvirus på sina händer och sedan gnuggar sig i ögonen. När någon hostar eller nyser på dig, så tag 2-3 flingor havssalt under tungan när du kommer hem, virus lever ca 2 dygn i munnen innan de kryper längre ner.

  Probiotika med nyttiga bakterier kan förebygga förkylningar. Tarmbakterier har du i bl.a opastöriserade mjölksyrade grönsaker och i Miso. ( Miso är ett japanskt livsmedel som framställs genom jäsning av bla. sojabönor, havssalt, spannmål och vatten under inverkan av mögelsvampen kōji. Ibland även andra ingredienser. Den tjocka pastan används bland annat tillsammans med dashi för framställning av misosoppa.) Misosoppa är nyttigt och förebygger förkylningar och många andra besvär, och är väldigt tillfriskande att äta flera gånger om dagen vid en förkylning. Låga D-vitaminnivåer löper större risk för både förkylning och influensa än personer med högre nivåer, enligt några nyare studier. Vitaminet, som finns i bland annat mjölkprodukter, svamp och fet fisk, har betydelse för vårt immunförsvar. Du bör vara försiktig med mjölkprodukter vid en förkylning, viruset stannar längre då.

 2. Huskurer:
  Klassiska recept med honung och varmt vatten brukar hjälpa väldigt bra. Honung innehåller antioxidanter och vitaminer och kan upplevas lena en ond hals. Du kan även blanda i ingefära och citron i förkylningsteet. Drick flera (4-6 st) tekoppar om dagen. Färsk ingefära sägs fungera antibakteriellt och stärkande för immunförsvaret.
  Likaså citron pressa fem citroner i en liter vatten och drick det inom 2 timmar. Citronvatten är en gammal klassiker och den höga C-vitaminhalten påstås motverka förkylningar.
  Skär 4-5 vitlökar lägg dem på en hårdbrödbit, riv äpple och kanel över dem. Du kan sedan suga på några nejlikor för att få bort vitlöksdoften. Vitlök används i många länder mot infektioner och klyftorna innehåller bland annat A-, B- och C-vitamin. 
  C-vitamin mat kan hjälpa som tex. tre apelsiner, lite paprika och broccoli.
  Echinacea är ett säkert kort vid förkylning finns studier på att 58% minskar risken att bli förkyld och förkortar sjukdomstiden. Koka timjan i tio minuter och sila av drick flera koppar med honung och timjantee. Lavendel, eukalyptus, timjan och  the tree-olja i aromalyktor vid sängen, kan även smörjas utspädda på rygg och lungor. Även  ta ett värmande bad med oljorna i eller som ånginhalering. Vid snuva dra upp saltvatten i vardera näsborre.
  Whiskey kan uppfattas döva halsont och många menar att de starka dropparna även dödar bakterier. 
  Feber:
  Lindblomste gör att man svettas ut sjukdomen. Rikliga mängder kallt vatten, med en tesked vardera av vinäger och honung lindrar feber. Drick i små klunkar. Hallon lindrar feber. Salvia-te kan användas för att tvätta kroppen på den som har feber. Druvor är den allra bästa maten för den som är febersjuk. Ge en liten klase var eller varannan timme under dagen. Linda en handduk med citronsaft på om fötterna så dras febern neråt.


 3. Homeopatiska läkemedel:
  När du börjar frysa och känner dig hängig, blir blek i ansiktet då intar du Aconitum, 2 piller var tjugonde minut i två timmar. Kommer feber ändå och du blir varm med röda kinder övergår du till Belladonna 2 piller var 20:e minut i två timmar. Du kan fortsätta nästa dag med intag 2 piller 3-5 ggr med det medel som hjälper.
  Biokemiska cellsalten Ferrum phos lindrar feber och besvären väldigt mycket. Du blir fortare frisk.3 tabl 3-5 ggr per dag.
  Om förkylningen ändå fortsätter:
  Gelsemium om muskler känns svaga och tunga med värk.
  Rhus tox vid mkt värk i lederna snarare än i musklerna orolig och kan inte hitta en bekväm ställning.
  Bryonia svår huvudvärk och torrhosta. Vill ligga alldeles stilla.


  Influensa
  Ännu viktigare med handtvätt, hålla avstånd, inte ta i handtag, rulltrappor, ledstänger mm.

Spruta med kolloidalt silver när du kommer hem i munnen. Gardera dig med 13-5 flingsalt under tungan, tvätta händerna noga så länge som det tar att sjunga blinka lilla stjärna.

Mat är viktigt i influensa tider, ät mkt grönt och frukt, dra ner på kött.
Laga gärna immunförsvarssoppor, kan varierar i det oändliga, ta rikligt med gurkmeja, cayennepeppar, timjan, basilika, oregano, Himalayasalt, miso, shoyo och mkt rödlök samt 5-10 vitlöksklyftor. Ät varje dag!  

Undvik alla mjölkprodukter eftersom de är slembildande och virus fastnar lätt då.

Högt blodtryck anges som en av riskfaktorerna för att få svår Covid-19. Men det finns också forskare som menar att den medicin man tar mot högt blodtryck skulle kunna förvärra sjukdomen. https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1478806?programid=406
Många symptomdämpande läkemedel förhindrar kroppen att själv öka sitt immunförsvar, det tvingar kroppen att hålla tillbaka. 
 Drick ett glas rödbetsjos om dagen är väldigt bra för högt blodtryck och mkt magnesium.

Läs mer om läkemedel och influensa:
https://www.vaken.se/politikerna-har-ett-ansvar-for-coronapandemin-del-2/?fbclid=IwAR1ENTeqVDarbx85OlYr_L3rC2_3xrtriCWds2OOp4BVObAUAAt4N3Dk7NQ

Homeopatiska medel vid influensa:

Homeopatisk tankesätt så stärker vi människor med symtom. Alla symptom är lika viktiga och ger en hänvisning till vilket bästa val av ett homeopatisk läkemedel som påvisas då. Homeopatin har varit stor under många influensatider Spanskasjukan, Hongkong influensan och Svininfluensan mm.

Hur du upplever din influensa, vilka symptom har du? Vad gör du som förbättrar vad gör du som försämrar. Hur är din hosta? Homeopatiska läkemedel är hela symtombilden viktig för att kunna välja det bästa medlet just då.  Ibland kan man behöva flera efter varandra.
Bäst är att söka en homeopat och beskriva sina problem.

Alla medel kan intas 1 piller var 20:minut i två timmar eller till symtom avklingar.
Sedan 1 piller tre-fyra gånger per dag efter hur man känner sig. Välj ett medel i taget som passar bäst på dina symtom. Symtomen kan ändra sig och då väljer man ett bättre valt medel efter den symptombilden.


NÅGRA VIKTIGA INFLUENSAMEDEL

GELSEMIUM är bland de främsta medlen. Det användes med framgång under spanska sjukan 1918 och används även idag. Indikationen är att influensan kommer sakta samtidigt som man har svag huvudvärk i bakhuvudet. Kanske lite yrsel. Man får en tyngdkänsla i armar, ben huvud och ögon. Ögonen är halvslutna. Muskelvärk och kalla kårar känns längs ryggraden. Personen har lite eller ingen törst. Känslan av ett åtsittande band runt huvudet. Vill inte röra på sig pga trötthet. Karakteristiskt är onaturligt tung sömn och utmattning. Svettningar med feber. Känslan av värme och kyla kan alternera.

BRYONIA används ofta vid influensa, som utvecklar sig sakta. Man känner värk över hela kroppen, speciellt i lederna. Sämre att röra sig, bättre att ligga stilla. Personen känner sig irriterad och vill vara ensam. Man kan ha huvudvärk i pannan, som blir bättre om man trycker på den. Torr hosta som gör ont. Dricker mycket vatten.

 BAPTISIA Influensan kommer plötsligt med hög feber. Personen kan känna sig mörbultad och har ett dystert likgiltigt ansikte, som är rödaktigt. Diarré och kräkningar förekommer ofta. Sårig röd strupe som inte gör ont t o m när man sväljer. Svullen tunga som kan ge otydligt tal.

EUPATORIUM är för svåra influenser. Benen gör så ont att de känns brutna. Värk i skelettet och kroppen känns mörbultad. Musklerna och ögongloberna gör ont. Personen kan inte vara stilla och kan inte heller sova. De är törstiga och vill dricka kallt vatten. Vill ha kall mat och glass. Huvudet känns tungt vid huvudvärk. Hon kan inte ligga still på grund av värken. Med ömhet i huvudet, ögonhålorna och bröstet. Utmattning, fysisk svaghet. Illamående. Om hon kastar upp lindras allmäntillståndet för stunden. Hög feber med lös hosta nattetid. Rå hosta med heshet, sårighet i halsen. Feberfrossa. Hosta med illamående och uppkastningar, diarréer, huvudvärk.

RHUS TOX influensan utmärker sig genom oro. Värk i kroppen gör att det är bättre att röra på sig. Ständig rörelse och att sträcka på sig ger lättnad. Om man ligger stilla med Rhus tox influensa måste man till slut röra på dig. Nattetid är svårast för det är svårt att ligga stilla. Det är vanligt med ångest. Det är också vanligt med nedstämdhet och gråt. Sämre av kyla och bättre med värme.

 Antimonium Tartaricum: Rosslar i luftrören, svårt att andas, mycket slem i luftrör, lungor, svårt hosta upp slemmet. Lunginflammation. Känsla av att drunkna pga. slem i lungorna. Bättre av att sitta upp. Trött, svag och blek, ser sjuk ut.  Besk smak i munnen. Vill ha värme men tolererar det ej. Kan vara svettig. Äldre personer. 

Mercurius: Feber, illaluktande svettning på natten, svullen tunga med tandavtryck, beläggning på tunga, dålig andedräkt, metallsmak i mun, vit tunga, tappar smak och lukt. Svidande snuva, såriga nysningar, klåda i näsborrarna. Halsont, mörkrött, sårigt svalg. Led- och öronvärk

Arsenicum Album: Frossa, blekhet, förgiftningskänsla. Huvudvärk som lindras av kyla, övriga symtom lindras av värme. Brännande sveda i ögonen, med svidande tårflöde. Nästäppa eller vattnig, rinnande, brännande snuva. Att nysa ger ingen lindring.. Brännande, svullen sårighet i halsen. Extrem törst, men personen dricker bara små klunkar. Brännande diarréer. Illamående, tanken på eller lukten av mat förvärrar. Med stor ängslighet för egen och familjens hälsa. Vill inte vara ensam. Medlet kan vara bra om man har stor rädsla över att drabbas av sjukdom. Sjukdomssymtomet inkluderar rastlöshet, trångt i bröstet, ont i halsen, törstar efter varma drycker. Använder mycket läkemedel och astma sprayer.

CHINA – Vid frossa och snabbt stigande feber. Personen fryser så att hon skakar. Alla kroppsutsöndringar och tömningar gör henne utmattad. Svettningar som växlar med frossa. Muskelvärk. Långvarig feber, långsam återhämtning. Kraftlösheten ger inte med sig. Värme lindrar. Ljus, ljud och beröring förvärrar, samt förlust av kroppsvätskor. Svårt uttorkad.

SILICEA – Svullna körtlar, öroninfektioner, kraftiga svettningar. Personen är svag och blek, frusen men vill bara äta kallt (om där finns hunger). Rinnande snuva, torr hosta och torr hud. Nästäppa med smakbortfall. Yrsel av att titta uppåt. Hon vill täcka huvudet. Törstig, men kastar upp efter att ha druckit. Hos personer som är infektionskänsliga, med återkommande förkylningar och kronisk snuva, sköra naglar.
Fryser i hela kroppen, vill sova med strumporna på.

LACHESIS – Huvudvärk, dimsyn, yrsel och illamående med blekt, svullet ansikte. Sårig, öm hals (främst vänster sida) med öronvärk. Kvävningskänsla som förvärras om personen bär åtsittande kläder – måste ha halsen bar. Med rädsla för att kvävas. Förkylningssymtom med näsblödningar. Kroppsutsöndringar (rinnande snuva, svettningar, näsblödning, menstruationsblödning) kan ha en lindrande effekt på allmäntillståndet. Svullet, blödande tandkött. Symtomen förvärras när personen rör på sig och om hon vistas i solen.

Andra bra medel: CAMPHOR, CALCIUM CARBONICUM, CARBOLICUM ACIDUM, AMMONIUM CARBONICUM, LYCOPODIUM och SULPHUR – allt beroende på vilka symtom som individen uppvisar, i vilket stadie sjukdomsförloppet befinner sig och hur individens allmänna hälsotillstånd ser ut.

Hosta:
Aconitum napellus: Denna motåtgärd indikeras när en hosta har kommit plötsligt, ofta av exponering för kall vind, eller efter en traumatisk upplevelse. Hostan är stark, kort, torr och konstant. Det kan börja under sömnen och vaknar personen upp, eller kan starta när personen går från ett svalt i ett varmare rum. Rastlöshet och rädsla är typiska vid denna hosta. Den används ofta i tidiga skeden av krupp och astma.

Belladonna: En hosta som kommer plötsligt, ofta med en känsla av en fläck eller kittla i halsen, är en stark indikation för denna lösning. Hostan är intensiv och jobbig och personen kan kännas som om huvudet är på väg att brista. Förnimmelser av värme, en röd ansikte, och utvidgade pupiller ses ofta när denna lösning är nödvändig.

Bryonia: Denna gottgörelse indikeras när en kall kår går in i bröstet och hosta är mycket smärtsam och torrt. Den person som känner sig sämre från varje rörelse, och kan även behöva hålla hans eller hennes sidor eller tryck mot bröstet för att hålla den stilla. Hostan kan också göra huvudet eller magen ont, och matsmältning kan bli upprörd. Munnen kan vara torrt och personen kan vara törstig. Om någon är väldigt trött när sjuk och vill vara ifred, inte pratat med eller störd, är Bryonia sannolikt den rätta.

Chamomilla: En torr, hård, irriterande hosta som börjar efter att ha blivit utsatta för vind, eller efter UPPSKÄRRAD och arg, kan ange detta rättsmedel. Hostan är ofta sämre runt nio på kvällen och kan fortsätta in på natten. Nervsystemet är överkänslig, och personen kan vara extremt irriterad och upprörd. Barn kan även skrika och slå, även om de ofta lugna ner sig om någon bär dem.) Denna motåtgärd är också användbart i astmaattacker, särskilt sådana som beror på den ilska.

Ferrum phosphoricum: Detta är ett utmärkt botemedel mot de tidiga stadierna av många inflammatoriska sjukdomar, särskilt förkylningar och attacker allergi.  Hostan är vanligtvis kort och kittlande, och kan vara smärtsamma. Hostan värre i kall luft, på natten och tidigt på morgonen. Personen känner sig trött, och har ofta en måttlig feber och lätt rodnande kinder.

Hepar sulphuris: Hepar är bra vid en hosta som är lös, skramlande och ger upp gult slem. Också lindrar lång, torr hosta. Kallt i någon form förvärrar (även mat eller dryck).  En person som behöver hepar känns både fysiskt och känslomässigt sårbar, och kan bli irriterad och lättstött. Denna påföljd kan ofta ses i bronkit .

Ipecacuanha, kräkrot: En våldsam hosta som följer med varje andetag, och långa krampaktiga anfall av hosta som slutar med kräkningar. Personen kan ha en ren, obestruket tungan och får täthet i halsen och bröstet, eller en försvårande kittlingar. Varm, fuktig luft eller förändringar i vädret tenderar att göra problemen värre. Kräkrot används ofta vid astmaanfall.

Nux Vomica: Indikationer för denna lösning innehåller en stram känsla i bröstet med en torr, hackig, retande hosta, ofta orsakar ömhet eller en känsla av att något har rivits inne. Långa hosta jags kan sluta med magont och kväljningar, och kan göra personens huvud värker. En person som behöver denna lösning kommer sannolikt att bli otålig, irriterad och överkänslig för allt. En känsla av KYLIGHET är typiska, och problemen är ofta sämre från ansträngning (både psykisk och fysisk) och värre på morgonen.

Phosphorus: Denna gottgörelse indikeras när en person upplevelser heshet och en kittlande hosta som gör ont i halsen, eller en kall känsla förnims snabbt ned till bröstet. Hostan kan förvärras genom att prata, skratta och exponering för kall luft.  Personen kan känna sig tyngd eller täthet. En törst efter kalla drycker (som kan orsaka illamående efter att värma upp i magsäcken) är ett annat tecken för fosfor. En person som behöver denna lösning är typiskt fantasifull och rädd, och gillar sällskap, men tröttnar lätt. Denna åtgärd används ofta för förlust av röst och laryngit.

Pulsatilla: Hostar som är torra på kvällen och lös på morgonen, sämre i ett kvavt rum eller när personen känns för varmt, och bättre i fria luften kan tyda denna lösning. Hostan har vanligtvis en känsla av tryck och ömhet, och tjockt gult slem kan hosta upp med munkavle och kvävning.  En person som behöver denna lösning brukar gilla uppmärksamhet och en viss rastlöshet men vill ändå göra olika saker.  Det är ofta ges till barn som tenderar mot tårar när de blir sjuka och vill hållas och tröstade.

Rumex crispus: Hackig hosta som utlöses av kittlingar i gropen av halsen är en stark indikation för rumex. Hostan är ofta torr, men skummande eller trådiga sekretet som kan komma upp. Hosta kan börja när personen går utanför eller förändringar från en varm plats till en kall. Hostan kan vara väldigt besvärlig vid sömn.

Spongia Tosta: Denna åtgärd är indicerat när en hosta är högljudd, hård, torr, och låter som skäller eller såga ved. Personen kan vakna av en  känsla att kvävas. Problemen är ofta att hostan förvärras av att vara i ett varmt rum, eller ligger ner med huvudet för lågt. Att prata förvärrar hostan, och det gör exponering för kall luft och rök.  Förbättring av att sitter upp, i sängen,  brukar hjälpa att dricka något varmt eller äter små mängder.

Sulfur: Denna åtgärd är indicerat för bränning, irriterande hosta som blir värre på natten i sängen, liksom för andningsproblem under sömnen. Det kan även vara användbart när en mild hosta drar ut på tiden för en vecka eller mer utan att bli sämre, men utan någon större förbättring. Brännande känsla, rodnad i ögon och slemhinnor, obehaglig lukt, och en försämring av badvatten ses ofta på en person som behöver sulfur.

Allergier på våren och sommaren.

Allergier på våren och sommaren.

Det är många som lider av pollenallergi. Vid pollen allergi är det immunsystemet som överreagerar när du utsätts för allergener som finns i pollen och sporer. Ämnet kallas allergen. Det är ett äggviteämne som är helt ofarligt för de flesta, men som gör att en del får allergiska besvär. Hos den som har benägenhet för allergi kan kroppen börja producera allergiantikroppar. De kallas IgE-antikroppar och kan bildas mot många olika ämnen.
Kroppen bildar allergiantikroppar och du utvecklar en känslig, det visar sig som :
nysningar, rinnande näsa, röda irriterade ögon, klåda och rinnande ögon,  hosta retningar i luftrören, huvudvärk, klåda i hals och gom, nästäppa, bihåleinflammation, rinnande svidande ögon, stor trötthet,  och värre symtom som astma, andnöd,  och eksem.

De vanligast pollensorterna är lövträd, främst björk, al-och hassel, sensommaren är det gräs och gråbo. Pollenhalterna i luften varierar från dag till dag, men även mellan olika år. Det finns mest pollen i luften när det är uppehållsväder och blåser, medan det blir låga halter under kyliga och regniga dagar.

Pollenallergi liknar besvären vid vanlig förkylning. Men vid förkylning får du ofta också ont i halsen, ibland tjock, gul snuva och någon gång hög feber, vilket du inte får vid pollenallergi. Besvären vid pollenallergi kan dessutom variera från dag till dag och varar under en längre tid än förkylning.

Det finns även korsallergier mellan pollen och mat. Symtom är då att det kliar, sticker och känns svullet på läppar, i mun och svalg. En person som känner av pollen kan även känna av äpplen , päron, nötter mm. Kommer att skriva ett eget inlägg om mat allergier.


Korsallergi mot björk orsakas av nötter, till exempel hasselnötter, jordnötter, soja, äpplen och så kallade stenfrukter, till exempel körsbär, päron, plommon, persika och aprikoser. Den som har korsallergi kan också få symtom av morötter och av att skala rå potatis.

Det finns korsallergi mellan gräspollen och bland annat vete, ärtor, jordnötter och soja. Men det är ovanligt att du får symtom av dessa födoämnen på grund av att du är korsallergisk mot gräspollen.

Det förekommer också korsallergi mot gråbopollen och då kan du reagera mot till exempel persilja, koriander, selleri och morötter. Även det är betydligt ovanligare än korsallergi av björkpollen.

Det är ovanligt att korsallergi ger allvarliga allergiska reaktioner. Detta beror på att de korsreagerande ämnena är väldigt känsliga och snabbt bryts ned i magsäcken och tarmarna. Stora mängder av korsreagerande födoämnen har undantagsvis orsakat allvarliga reaktioner under en pollensäsong, speciellt om du samtidig ansträngt dig.

Undvik att äta sådant du får besvär av. Du kan oftast äta maten om den är tillagad, eftersom allergiämnen som korsreagerar med björkpollen förstörs av värme. Detta gäller dock inte nötter.

Att tänka på vid allergitider:

Ha fönstren stängda under dagen.

Byt kläder när du har varit utomhus.

Skölj bort pollen ur håret innan du går och lägger dig.

Sovrummet är extra viktigt eftersom det är där du vilar och återhämtar dig. Städa noga, byt lakan ofta och se till att du är så ren som möjligt när du ska sova. Vädra sovrummet på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga. Ta bort onödiga föremål från ditt sovrum (böcker, leksaker, blommor).

Undvik att använda fjäderkuddar.

Lukter, damm och blommor som du normalt tål kan få en förstärkt effekt under pollensäsongen eftersom din kropp redan är ur balans.
En luftrenare i sovrummet är aldrig fel.

Att ha luftfuktare på elementen är bra.

Pälsdjur har ofta med sig stora mängder pollen i pälsen efter att de varit ute. Borsta ur pälsen innan ni går in eller skölj den så snart ni kommit in om djuret varit ute i höga halter pollen.

Plantera bara växter som inte ger pollenallergi i din närmiljö.

Växter som renar hemmet:
Ampellilja, Bergpalm, Svärmorstunga, Trollhassel, Hängsparris

Snitt blommor: Tulpaner, Hortensia, Bukettanemon, Amaryllis, Nejlika

Inhalationsånga: Inhalationsånga hjälper till att ta bort slem och lugnar irritation i näsborrarna. Som ett resultat blir allergisymtomen reducerade.
Ingredienser: 2 ½ dl vatten, 4 droppar eterisk olja (rosmarin, mynta eller eukalyptus)

Vad kan jag göra åt det?

Immunförsvaret reagerar på irriterande substanser i omgivningen. Vilken främmande substans som helst som kommer in i kroppen kan trigga respons av immunförsvaret.

Dessutom finner vi 80% av immunförsvaret i tarmarna.

Anledningen till att allt fler blir allergiska. Forskare tror nu att många allergier orsakas på grund av brist på bakterier – då vi människor är gjorda för att leva med vissa bakterier. Men allt renare miljöer har utrotat några viktiga bakteriesorter som tidigare hjälpt till att hålla vårt immunförsvar i schack.  Utan dessa bakterier i vårt system blir vi mer känsliga för allergener som till exempel damm, kvalster, djurpäls och pollen, skriver tidningen The Telegraph.  Mildrar symtomen även vid andra inflammatoriska tillstånd. Förutom vid hösnuva och pollenallergi har probiotika visat sig även kunna förbättra symtombilden vid andra inflammatoriska tillstånd, som till exempel dermatit (eksem) och magbesvär som IBS.

Probiotika​

Tillskott med goda bakterier, probiotika, kan lindra vid allergiska besvär. 17 av 22 studier visar på signifikanta effekter på nästäppa, klåda och rinnsnuva samt livskvalitet, enligt en vetenskaplig översiktsartikel. Till de mest framgångsrika bakteriestammarna hör Lactobacillus paracasei, en mjölksyrabakterie som kan finnas i syrade mjölkprodukter och probiotikatillskott.

Några studier visar att probiotika också kan förebygga allergier hos barn om det ges till både mamman och det lilla barnet, men här pekar forskningen åt olika håll.

Det är värdefullt att motionera även för allergiker. Det stärker lungornas funktion och kan göra att man orkar med astmaanfall bättre. Bertil Dahlgren rekommenderar också en lugn livsstil och gärna någon form av avspänningsövningar, exempelvis yoga eller qigong. Dessa innehåller också andningsövningar som kan vara värdefulla för allergiker. Lång­varig stress tycks vara negativt och kan förstärka kraften i en allergisk reaktion.

Avspänning​

Stress kan öka risken för allergiska symtom och även göra att man reagerar sämre på mediciner. Avspänningsövningar och djupandning brukar rekommenderas för att lindra besvär med allergi. Inom medicinsk yoga, som tagits fram av yogaläraren Göran Boll, finns en speciell variant avsedd för dem med allergiska besvär. Metoden finns tillgänglig för alla genom internettjänsten balansonline.se

Nässköljning​

Vid pollenallergi kan det lindra att varje dag skölja näsan med en kroppstempererad svag saltlösning. På det sättet kan man spola bort en del pollen och lindra besvär med nästäppa, rinnsnuva och nysningar. Effekten brukar bli bäst om man börjar tidigt på säsongen, innan besvären blivit så uttalade. Nässköljningskannor säljs i hälsokostaffärer och på apotek. 

Mat som medicin vid allergitider:

Ät mer livsmedel med högt innehåll av C-vitamin

C-vitamin har antiinflammatoriska egenskaper som underlättar lindring av symptom, speciellt andningsproblem som tenderar att ha sin topp under våren. Ät:

Vattenkrasse,  Broccoli, Apelsin och citron, Blomkål, Spenat, Pumpa, Kål

Ät mer livsmedel med folsyra. Bland livsmedlen som bidrar med högt innehåll av folsyra har vi: Linser, Kikärter, Spenat, Kastanj, Sparris, Bönor, Sallat, Ärtor

Ät mer livsmedel med flavonoider

Det är en god idé att inkludera fler livsmedel som innehåller flavonoider i sin kost eftersom denna substans har väldigt starka antiallergena egenskaper.
Ät: Vitlök, Lök, Äpple, Päron, Körsbär, Mango. Havregryn

Man bör ha en kost rik på frukt och grönsaker, och upprätthålla regelbunden konsumtion av baljväxter. Tre portioner grönsaker och två portioner frukt bör vara en daglig rutin.

Utmärkande för en kost som hjälper vid säsongsallergier

Öka intaget av livsmedel som har ett högt innehåll av omega-3-fettsyror och C-vitamin.

Ät fem portioner frukt och grönt (500 g) varje dag.

Drick grönt te, det fungerar som en naturlig antioxidant.

Balansera din konsumtion av fettsyror (till exempel: välj olivolja istället för solrosolja eller olja från andra frön).

Ät mer kallvattenfisk och mer ägg.

Ät probiotisk mat, som till exempel yoghurt. ( SOCKERFRI)

Vitaminer, mineralämnen och andra näringsämnen som du inte ska missa

e-vitamin hjälper dig att minska inflammation som kan vara orsaken till olika symptom. För att få i sig E-vitamin kan man testa: Fullkorn, Sojaprodukter, Vegetabiliska oljor, Gröna bladgrönsaker, Nötter

Från skafferiet:

Personer som äter traditionell medelhavskost, med mycket frukt, grönsaker, baljväxter och nötter, löper mindre risk för allergi, enligt några studie

Ät mkt grönsaker och frukt en basisk kropp håller längre och skapar motstånd mot allergener.

Drick gärna en kopp varmt vatten ( uppkokt på spisen) efter varje måltid, det ökar lymfsystemet och hjälper din kropp att städa bort pollen mycket fortare.

Ät mjölksyrade grönsaker varje dag, morot, gurka, surkål.

Ät traktens honung, börja tidigt i januari för att vänja dig vid förra årets pollen. Öka när nya pollen kommer 2-3 msk per dag.

Honung och äppelcider kan drickas i ett glas varmt vatten för att förhindra allergier.

Drick nässeltee för ökad motståndskraft.

Undvik: Vid denna tidpunkt bör du eliminera vissa livsmedel från din kost under ett par veckor. Man måste utreda om några livsmedel orsakar inflammation, för att kunna kalibrera symptomen.
Alla mjölkprodukter, som mjölk, ost, fil osv. Kan du undvika vetemjöl och socker så är det jättebra och effektivt. Mjölkprodukter är väldigt slembildande och partiklarna fastnar lättare i dig och du får mer besvär.

Huskurer:
Tallbarr: Tallbarr är en fantastisk källa till C-vitamin och avkok på tallbarr är en riktig superdryck för hälsan. För att motverka och lindra besvär med pollenallergi ska tallbarr ligga och dra i vatten ett par timmar, gärna över natten, för att sedan silas bort och vattnet drickas.

Björksav: Björksav är en naturlig, mild och lätt söt hälsodryck som tappas från björkens stam innan lövsprickningen på våren. Genom att dricka björksav tillför du kroppen många nyttiga mineraler och spårämnen. Saven är särskilt rik på kalium, kalcium och magnesium vilket också gör den till en utmärkt återställare av vätskebalansen efter ett hårt träningspass. Genom att dricka björksav dagligen inför och under pollensäsongen sägs pollenallergi kunna lindras. Detta troligen genom att kroppen tillförs björk i små doser och på så vis får ett stärkt försvar.

Salvia: Detta är en medicinalväxt som har använts för kvinnor sedan antikens dagar. Den är toppen för att behandla allergier tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper. Den har dessutom avslappnande och balanserande egenskaper, och den hjälper med matsmältningen.

Rosmarin: Rosmarin lindrar inflammation som är relaterad till allergier, speciellt då detta påverkar ögonen i form av torrhet, klåda och tårar. Rosmarin förbättrar dessutom cirkulationen.

Nässlor: Nässlan är en väldigt avgiftande vildväxt som underlättar borttagandet av gifter. Den reducerar allergisk rinit och förbättrar livskvaliteten hos de personer som tar det frekvent.

Du kan gör ett annat väldigt effektivt avkok med fläder och lakrits:

Fläder: Denna blomma lindrar vanliga allergisymptom som klåda, nästäppa, halsinflammation, hosta och utslag. Den är också väldigt effektiv för att behandla hudutslag. Utöver att dricka den så kan du också applicera blomman utvärtes.

Lakrits: Denna ört har en söt och intensiv smak och är en naturlig antihistamin, både vid utvärtes och invärtes bruk. Faktum är att det finns antika behandlingar där man tagit lakritsbad för att kunna dra nytta av dess naturliga kortison. Denna växt är också en kraftig anti-inflammatoriska agent med tanke på dess främsta komponent, glycyrrhizin. Den lindrar dessutom slemmet i respirationssystemet och gör att gifter lättare tas bort från kroppen


Samtidigt är nässla en antihistamin som reducerar allergisymtom.

Ingredienser: 1 matsked torkad mynta (10 g), 1 matsked honung (25 g), 2 ½ dl vatten, 1 matsked nässla (10 g)

Örtmedicn/naturläkemedel

Ny studie: Probiotiska bakterier hjälper mot pollenallergi. Du ska du prova att äta probiotisk yoghurt, eller andra tillskott med probiotiska bakterier.

Just detta kan nämligen vara hemligheten bakom att bota hösnuva och pollenproblematik, visar en ny studie.

Probiotika med många stammar av tarmbaketerier.

Ät omega tre som kosttillskott. Tillskott med omega 3-fettsyror kan lindra vid allergiska besvär enligt några studier

Bipollen

Bipollen brukar kallas ett av naturens mest kompletta livsmedel. Det är fullspäckat med näringsämnen som vitaminer, mineraler, enzymer, antioxidanter, aminosyror och fettsyror i en perfekt sammansättning som stärker immunförsvaret. De näringsrika pollenkornen utgörs av det pollen som bin har samlat in från olika växter för att ge näring till sin koloni. På grund av att du när du äter bipollen tillför kroppen naturligt pollen sägs pollenallergi kunna lindras.

För att lindra pollenallergiska besvär behöver bipollen ätas inför och under hela pollensäsongen. Det fungerar bäst om du börjar med en mindre dos och sedan successivt ökar. Den optimala dosen är 0,5-1 matsked per dag.

Bivax

Bivax ska enligt svensk folktro vara bra att tugga när snuva och allergisymtom slår till. Att äta färskt bivax, honung och bipollen (läs ovan) sägs förebygga allergiska besvär genom att kroppen dagligen utsätts för små doser pollen och på så sätt kan lära sig att hantera det. Ska både förebygga och lindra nästäppa. Kan tas både inför och under pollensäsongen, men har störst fördel av att få viss prepptid på sig inför säsongen. Välj i första hand att preppa med svenska eller nordeuropeiska biprodukter då dessa innehåller samma sorts pollen som du senare under säsongen faktiskt kommer utsättas för.

Björkprodukter

Till exempel björksav, sägs förebygga allergiska besvär, och är en gammal beprövad huskur. Björksav är en naturlig, mild och lite söt dryck som tappats från björkens stam innan lövsprickningen på våren. Med björksav tillför du kroppen nyttiga mineraler och spårämnen. Björksav är särskilt rik på kalium, kalcium och magnesium, vilket också gör den till en bra vätskebalansåterställare efter svettiga träningspass. Genom att dricka björksav cirka en, två deciliter dagligen inför (men även under) pollensäsongen sägs allergin kunna lindras. Detta genom att kroppen tillförs björk i små doser och på så vis får ett stärkt försvar.

Björk – varken blad eller elexir från björksav – bör dock inte intas i allt för stora mängder under längre tid eftersom det då kan irritera och skada lever och njurar. Det gäller även vid utvärtes bruk, då allt du smörjer dig med absorberas av huden.

Ekologisk björksav finns att köpa på hälsobutiker.

Bromelain

Bromelain är ett enzym som kommer från ananas och kan minska inflammation. Brukar ofta rekommenderas i kombination med C-vitamin

C-vitamin

C-vitamin fungerar som mild antihistamin och ofta rekommenderas det att du tar quercetin (antioxidant) och bromelain (enzym) samtidigt (läs mer ovan och nedan). Ofta rekommenderas höga doser C-vitamin

Lyprinol

Är ett kosttillskott med ingredienser som härstammar från den berömda grönläppade musslan från Nya Zeeland. Musseloljan fungerar välgörande för luftvägar och andningsorgan och har en hög andel av fettsyrorna omega-3, omega-6 och omega-9 samt naturligt förekommande antioxidanter.

Eteriska oljor:

Välj en lugnade olja som lavendel kamomill, rosenolja , sandelträ och ylan ylang. Används till massage, bad kompresser, inhalering och lotionen beroende på typ av allergi. Räddningsdroppar 4-7 drp på tungan till symptom släpper.

Homeopati:

Allium cepa vid rinnande ögon och angripna slemhinnor. D30-D 200 2 piller 3-7 ggr/dag

Aconitum vid allergichock D 200 var tionde minut till symtom avklingat.

Apis vid allergiutslag, nässelutslag mm, D30-D200 2 piller var 20:e minut till symtom avklingat.

Finns flera som kan användas vid akuta besvär.

Sök en homeopat, homeopati är väldigt bra vid alla allergiska besvär. Homeopati hjälper ditt immunförsvar att läka ut dina allergier.

Dålig matsmältning/svullen mage

Matsmältningen är väldigt viktig för hela oss. Här finns större delen av ditt immunförsvar, här bildas alla B-vitaminer och ca 80 % av kroppens serotoninproduktion.
Immunförsvaret har att göra med vår matsmältning, det flytande immunförsvaret. Mage och tarm skall smälta maten samt dödar skadliga bakterier och parasiter. Dålig matsmältning leder ofta till att mat jäser i tarmen och ger gaser, uppblåsthet och smärta i magen. Vanliga effekter av dåligmatsmältning ger näringsbrist, trötthet, magbesvär, svagt immunförsvar, infektioner, dåliga resultat av träning, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, låg sexlust och hormonella obalanser. Ja vi kan säga nästan allt beror på hur din mage fungerar. I magen sitter även oro, oro kan ge dig många olika magbesvär. Men det finns flera effektiva metoder för att återställa mage och tarm till en bra matsmältning.
Har du brist på enzymer eller magsyra kan matrester börjar jäsa i tarmen och bilda gaser. Gaser som kan ge uppblåsthet och magknip. Dålig matsmältning kan ge både förstoppning och diarrer. En matintolerans kan även ge många liknade symtom med svullen mage, magknip, förstoppning eller diaree. En överväxt av candida svamp ger ofta liknade symtom.
Se Candida svamp.
Har du problem eller vill förebygga matsmältningsproblem är det viktigt att du sitter ner och äter i lugn och ro. Titta på maten och tugga väldigt länge på varje tugga. Ät så sakta du kan. Ha inte tv, mobiltelefon, läsplatta eller andra störande moment vid din sida när du skall äta. Ät absolut inte vid tv eller framför dator. När du tuggar och tittar på maten så bildar kroppen bra matenzymer så att du kan lättare hantera din matsmältning. Kroppen gör nästan alltid rätt om den får möjlighet till att göra det den ska. Drick inte för mycket till maten och absolut inte med mat i munnen. Enzymerna skall inte spädas ut, bättre att dricka en lite stund efter du har ätit. Att ta sig tid vid maten är väldigt viktig, äter du fort blir ditt nervsystem ”nervöst” och det gör att din kropp tror att du utsätts för hot t e x 100  vargar som skall äta upp dig, varför skulle du annars äta så fort, det signalerar stor fara. Vår kropp besitter väldigt grundläggande instinkter för överlevnad, och det är tydligt att matsmältningssystemet inte är en prioritet när vi ställs inför svåra situationer. På detta vis är vi som djur, och man kan säga att när vi konfronteras med en nödsituation så förbereder sig kroppen på flykt, vilket gör att vissa kroppsfunktioner, som matsmältning, blir sekundära.
I stället för att bli jagad av ett djur, kan det handla om höga prestationskrav, relationsproblem (en extremt hög stressfaktor), tungmetaller, kemikalier, miljögifter (ett växande problem som vi ännu bara kan gissa konsekvenserna av), ekonomisk stress eller tidspress.

Av denna anledning kan vi drabbas av matsmältningsproblem om vi inte kan bli av med vad som orsakar en stressig situation medan den pågår, eftersom andra vitala organ prioriteras. Kroppen förstår inte att vi stressar för tid och pengar. En måltid skall ta minst 20-30 minuter.
Känslor som ångest, sorg, vrede och ilska kan påverka vår mage.

Annat som försvagar vår matsmältning är dålig kost, stress, antibiotika, läkemedel, fel kost, matintoleranser och matallerigier. Stress bromsar hela matsmältningen och ger massa problem i magen.
Lactos, mjölprotein och gluten kan alla ge svåra matsmältningsproblem. Du kan alltid prova med att ta bort möjlkprodukter och vetemjöl. Undvik i minst 7 veckor och sedan introducera var fjärde dag något av dem och avvakta.

Många problem i kroppen härrör från mag/tarmkanalen. Sjukdomar som reumatism, allergier, migrän och andra autoimmuna sjukdomar har sin fysiska grund i en nedsatt förmåga att smälta maten. Även hormonella problem, hudsjukdomar, inflammationer och nedsatt immunförsvar har en koppling till mage/tarm. De flesta känner även av sin mage när de har andra bekymmer i kroppen.

Vår hjärna är kopplad till vårt matsmältningssystem. De kommunicerar med varandra och den enas välmående beror på den andras välmående. Om matsmältningssystemet mottar en negativ nervimpuls påverkas matsmältningen också negativt. På samma sätt påverkas vårt humör om vi inte smälter vår mat ordentligt.
Har du märkt att dina emotionella problem blivit matsmätningsproblem borde du leta efter olika lösningar för att komma åt dem först, så läker magen ut. Många gånger ger oro magproblem, barn som lätt blir nervösa får ofta ont i magen. Försök att ha det lugnt vid matbordet, mjuk belysning låga samtal och ljus på bordet. Matstunden skall vara trevlig.

Vad hittar vi i skafferiet?

Anis, Fänkåls eller kummin te efter måltid är alltid bra för att reducera gaser. Du kan även ha en liten ”dosa” med dessa kryddor i och tugga på dem eftermåltid. Gårbra att koka tee på dem också.

Färsk ananas efter måltid förebygger dålig matsmältning. Rosmarin-te stimulerar flödet av galla från gallblåsan och lindrar därmed många matsmältningsproblem.

Kryddnejlika och kanelte är bra.

Lindbloms te eller pepparmynta tre koppar per dag.

Basilikaolja och basolja som magmassage.(medsolsrörelse)

Medicinalväxter med avslapppnande egenskaper kan hjälpa oss att relgera nervsystemet som citronmeliss, passionsblomma, lind och vänderot.
Naturliga tillskott som harmonieserar nersystemet är ris, fullkonrn, öljäst, nötter, gröna grönsaker, dadlar, kikärtor och bananer.

Undvik livsmedel som stimulerar och irriterar matsmätningen som kaffe, läsk ( bubbeldricka) guarana, ginseng, alkohol, vitt socker och tillsatser som olika konserveringsmedel, färgämnen och smakämnen. Ät så rent som möjligt. Försök hitta mat utan innehållsförteckning.


Värm en vetekudde och lägg på magen lindrar ofta små barn. Gärna med stänk av lavendel på.

Homeopati:

Biokemiska cellsalten Magn phos två tabl var tionde minut tills symptom avklingat, fungerar på ont i magen av oro, ont imagen pga av gallproblem och andra kramper i magen. Lindrar snabbt och är en tillgång för barn med ofta ont i magen.

Colocyntis vid kolik magkramper , även vid gallkänning, som lindras av att böja sig framåt.

Nux vomica kolik, matsmältningsbesvär och illamående på grund av att man förätit sig.

Magnesium phos spasmer, kramper i magen.

Chamomilla vid spädbarnskolik.

Dioscorea till buksmärtor som lindras genom att man böjer sig bakåt.

China vid värk i magen och illamående, även gallbesvär.

Förstoppning (Obstipation) trög mage, hård avföring

Förstoppning (Obstipation), trög mage, hård avföring

Förstoppning är vanligt bland både barn och vuxna. Hård avföring gör det svårt att tömma tarmen och det kan göra ont att gå på toaletten. Barn kanske inte vill gå ens att försöka få ut sin avföring. Ofta är det vätskebrist och att dricka uppkokt varmt vatten efter måltid brukar vara till god hjälp. När vi äter börjar en tarmrörelse, barn vill ofta gå på toaletten då, stoppa dem aldrig att lämna matbordet. Känn och lyssna på dina signaler när tarmen vill tömma sig. Det är aldrig bra att hålla sig när kroppen vill göra sig av med avföringen. Många stänger ner sina impulser från hjärnan att gå på toaletten, det är svårt att tömma tarmen när du vill, tarmen måste vilja det!

Vad beror förstoppning på?
Om du är stressad och orolig så kan tarmrörelsen minska. Du kan vara känslig på att byta miljö, svårt att gå på andras toaletter. Ändrade matvanor kan ge tillfälliga förstoppningar. Stillasittande arbete eller i skolan. Dåliga matvanor med för lite grönsaker och frukt.

Symptomen kan vara svullen och spänd mage, ont i magen, illamående, minskad aptit, sprickor i runt anus, hemorrojder i området kring eller utanför ändtarmen. Läkemedel kan vara förstoppande speciellt järntabletter och stark smärtlindring, som morfin mm. Även vissa läkemedel mot psykiska sjukdomar kan ge långvariga förstoppningar. Diabetes eller rubbningar i ämnesomsättningen kan vara en orsak, även hormonförändringar i samband med graviditet och menstruation.
Många dagars uppehåll för att tömma tarmen. Bra vana är att tömma tarmen minst två gånger per dag. Absolut minst en gång per dag.

Ge dig tid vid maten
Ge dig tid vid maten sitt ner och titta på maten, helst så många olika färger som du kan få ihop på tallriken. Ha ingen tv , radio eller mobiltelefonen bredvid dig. Tugga långsamt, ju fler tuggor du tuggar desto fler matenzymer får du i magsäcken som skall hjälpa till att smälta maten rätt. Drick inte före eller till maten, tugga väl så du slipper dricka. Drick efter måltiden.

Frukt och grönsaker innehåller fibrer som metaboliseras av bakterier i tarmen. Det stimulerar framförallt tillväxten av bifidobakterier och lactobaciller som bidrar till att göra avföringen mjuk.

Besvären brukar lindras om du får i dig tillräckligt med vätska, äter fiberrik mat och motionerar. Drick mycket vatten. Gå på toaletten så fort du känner att det är något på gång. Håll dig inte. Ät tillräckligt med fibrer. Blötlägg gärna katrinplommon, aprikoser och linfrön över natten och ät det på morgonen.

Gå minst 30 minuter per dag bra för tarmrörelsen. Skratta ofta och länge bra för att tarmarna skall slappna och  börja röra på sig.

Håll lite koll på din avföring, det lönar sig i längden.

En bra tarm bra matsmältning:
Alla bör tömma tarmen 1-3 ggr per dag
Bajskorven skall glida lätt ut utan ansträngning
Det skall kännas som tarmen är helt tömd
Bajskorven skall vara fast, helst runda små kulor som sitter fast i varandra och var brunfärgad, skall inte lukta särskilt illa.
Gul avföring för mycket gallsafter då brukar den flyta i toaletten
Vit avföring inga gallsafter alls ( se gallbesvär)
Mörkaföring kan vara gammalt blod, kontrollera noga
Försvinner avföringen direkt så du inte hinner se den så är det för mycket gall- safter i avföringen.

Mat

Äpplen är renande och stimulerar tarmrörelsen. Ät ett äpple om dagen eller en liten portion efter middagen. Både röda och gröna äpplen innehåller pektin som främjar sunda tarmrörelser, mjukar upp avföringen

Honung har laxativ egenskap likaså lakrits. Jordgubbar plommon och spenat är laxerande. Lägg linfrön i blöt övernatten drick hela glaset på morgonen. Ha linfrön i gröten eller filen.

Quinoa, råris, havregryn, bovete  innehåller mycket fiber som hjälper tarmen arbete och gott om kolhydrater för energi. Linser är rika på protein och fiber och en hel del andra näringsämnen som brukar hjälpa bra.

Laxerande mat:
Chiafrön, fikon, ät mkt gröna blad, Kaffe, Kombucha, mjölksyrade grönsaker, surkål, grönsaker som morötter, broccoli, blomkål, bönor och ärtor. Frukt, särskilt katrinplommon, fikon, aprikoser och päron. Fullkornsprodukter som fullkornspasta. Grovt bröd, grova gryner som havre, vetekli och hela linfrön. Messmör är en gammal känd produkt för att få igång magen på små bäbisar.
Färska och frusna bär av alla de slag som blåbär, lingon, jordgubbar, björnbär de är rika på fibrer som kan få tarmen att börja jobba. Ananas innehåller enzymer som stödjer matsmältningen , blir snabbare nedbrytning och snabbare passage.

Bananer
Detta är en annan frukt som innehåller stora mängder fibrer (och kalium) och därmed utgör ett naturligt laxermedel. OBS det finns några få som reagerar precis tvärt om på bananer och morötter de blir hårda istället.

Dadlar
Väldigt få människor som är allergiska mot dadlar. Dadlar har ett högt sockerinnehåll med upp till 63 gram socker per 100 gram frukt, men har ändå ett lågt glykemiskt index (GI) jämfört med andra frukter, som exempelvis bananer och vindruvor. Räknar du kalorier är det klokast att välja färsk dadlar, de innehåller hälften så många kalorier som torkade. Dadlar har ett högt innehåll av kalcium, kalium, zink, järn, koppar, magnesium och kostfiber.
3-5 dadlar efter middagen ger stor effekt på tarmen.

Nötter och frön
Mandlar, valnötter, cashewnötter, solrosfrön och pumpafrön är bra alternativ.
Lätt att ta med sig och bra mellanmål. En bra sak är att ta 1 msk av varje och blötlägga under natten och äta det på morgonen, gott nyttigt och sätter fart på tarmen. Kan röras ner i gröten osv.

Mat som bör undvikas:
Vitt ris, pasta, friterad mat, mjölkprodukter,  för mycket rött kött, och vetemjöl.

Kryddor mjukar upp och stimulerar
De klassiska bröd- kryddorna anis, kummin (och spiskummin), fänkål får tarmen att slappna av och lättare att röra sig. Kryddor som asafoetida, bockhornsklöver, kardemumma, kryddnejlika, vitlök och ingefära stimulerar tarmens rörelser.
Gör din egen blandning och ha en liten ”snusdosa” med dina matsmältningskryddor i som du kan tugga på efter maten.

Huskurer med örter:
Grobladste
1 msk groblad, 2 dl vatten, lägg bladen i en kastrull, låg värme tills det börja koka, ta bort kastrullen och låt stå i fem minuter. Filtrera och drick direkt.
Bra att dricka en kopp på kvällen.

Nässlelte
Lägg 1 msk nässelblad i 2 dl vatten i en kastrull, värm upp och låt koka och sjuda i 5 minuter. Filtrera och drick. Du kan dricka 3 koppar på morgonen på tom mage.

Malvate
Malva motverkar förstoppning och hjälper till med matsmältningen och lindrar även magsmärtor och kramper.
1  msk malvablad och 2 dl vatten, koka upp vattnet och lägg i malvablade och täck över, låt dra i 10 minuter, sila av och drick innan det svalnar. Drick 3 koppar per dag och du behöver inte fundera på din mage.

Linfrö, psylliumfrö, chiafrön
Fiberrika och nyttiga frön. Hela linfrön, psylliumfröskal och chiafrön passerar onedbrutna genom tarmen. Vill man få ut näringen från linfrön behöver de först malas.

Lägg 1-3 tsk omalda frön i ett glas vatten över natten så bildas en gel som är extra bra för att hålla igång tarmen. Börja med en liten mängd och öka gradvis så att tarmen får vänja sig. Se till att dricka mycket vatten till, annars kan de göra magen ännu hårdare.

Katrinplommen
Den mest kända huskuren för att få fart på magen. Innehåller många fibrer och sorbitol som drar till sig extra mycket vatten i tarmen och gör avföringen lösare.

Gör eget laxermedel:
Äppeljuice och olivolja, Blanda 1 dl äppeljuice med 1 dl olivolja. Drick detta innan sänggåendet.

Körsbär och honung, koka upp 2 dl vatten och tillsätt 6 körsbär. Stäng av värmen och låt blandningen dra övertäckt över natten. På morgonen silar du bort körsbären och tillsätter en matsked honung. Behåll körsbären och ät dem under loppet av dagen.

Aloe vera, skiva ett aloe vera-blad. Koka upp innehållet i en kastrull med vatten. När det svalnat häller du allt i en burk utan att sila och ställer den i kylskåpet. Du bör endast konsumera detta två gånger i veckan.

Obs! Detta laxermedel rekommenderas inte för gravida kvinnor, kvinnor som ammar eller personer som går på antikoagulantia (blodförtunnande medel).

Druv- och linfröjuice
Mixa ungefär 1,5 dl vindruvor tills du får en slät juice, och tillsätt en matsked linfrön i pulverform. Drick på morgonen max en gång i veckan.

Ricinolja
Detta är ett laxermedel som används utvärtes. Blöt en handduk eller kompress i ricinolja som värmts på svag värme. Placera den sedan på korsryggen eller ländryggen. Ricinolja går även att ha på magen massera med  cirkelrörelse medsols. Täck så att värmen består längre. Applicera en gång per dag.

Massageolja med svartpeppar, mejram och rosmarin gör djupa medsols rörelse på magen.. Värm en vetekudde och lägg på.

Värme ger lindring
Vattenflaska med varmt vatten på magen eller en vetekudde.

Örtmediciner:
Probiotika i alla dess former finns olika stammar.

Homeopati:

Bryonia vid hård avföring som fårspillning.
Nux vomica kommer inget ut.
Silicea avföringen kryper in igen.
Aloe vid inga signaler i ändtarmen.
Magnesium phos vid kolik värk för det är stopp.
Arsenicum album långvariga förstoppningar mörk avföring.

Barn: Calcium carb, Chamomilla, Lycopodium eller Pulsatilla.

Hosta/Luftvägsbesvär

 1. Förebyggande:
  Hosta är vanligt och kan ha många orsaker. Virusinfektioner som förkylning och luftrörskatarr är de vanligaste. Lunginflammation, KOL och astma är andra sjukdomar som kan ge hosta. Hosta är en skyddsreflex som startar när något irriterar slemhinnorna i luftvägarna. I slemhinnan finns nerver som sänder signaler till hostcentrum i hjärnan. Från detta centrum sänds sedan signaler till olika muskler i bukväggen och mellangärdet och du börjar hosta. När slemhinnan irriteras bildas mer slem. Genom att hosta upp slemmet gör du dig av med det som irriterar luftvägarna. Att hosta är viktigt för att rensa luftrören och hosta ska därför inte dämpas i onödan. Hosta är inte en sjukdom utan ett symtom.  Svälj aldrig det du hostar upp utan spotta ut det. Det är restprodukter som kroppen vill göra sig av med. Vanligare slemhosta är hosta som medför ljusare eller genomskinligt slem. Om ditt slem är gult är symptom på infektion i halsen, med denna typ av hosta är också feber vanligt att ha samtidigt. Genom torrhosta eller rethosta så hostar du utan att slem kommer upp. De typiska symtomen på torrhosta är.
  Det bästa som hindrar problem med luftvägarna är att dricka mkt vatten helst varmt vatten och undvika mjölprodukter som är slembildande. Vätska gör slemmigt inte så segt. Att äta omega 3 gör att slemhinnorna inte blir så torra.
 2. Huskurer:
  Mat som är bra vid hosta: Apelsin, citron, tomat, morötter, vitlök, kål, honung.
  undvik att dricka för kallt, undvik luftkonditionering eller fläkt, undvik socker och mjölkprodukter och andra livsmedel som är slembildande. Hacka gul och röd lök och lägg i vatten och ställ det under sängen.
  Honungssirap: honung mjukar upp halsen och hjälper att eliminera virus och bakterier. Saften av 1 citron, 1 matsked honung och 1 matsked kokosolja.
  Blanda väl och drick 3-4 ggr per dag i en vecka.
  Löksirap: Koka upp 1 liter vatten, skala 5 medelstora gula lökar, lägg ner i kastrullen, tillsätt 8 matskedar honung och 2 matskedar kokosfett, låt koka i 15 minuter, stäng av värmen låt det svalna, sila av och förvara i en glasburk eller flaska med lock. Ät upp till tre matskedar om dagen.
  Vitlöksdrink: Blanda 2,5 dl vatten uppkokt varmt, 2 vitlöksklyftor och 2 msk kokosolja, 1 msk honung, låt koka i 15 minuter, låt det svalna och drick det flera gånger under dagen i en vecka.
  Aniste: Mal ner 2 matskedar anisfrön i 2,5 dl vatten och låt koka i 15 minuter. Stäng av värmen och låt stå i fem minuter. Sila innan du dricker kan lägga till mer honung om du vill. Drick tre gånger om dagen, så varmt som möjligt.
  Fikonte: Skala 3 fikon och ta ut fruktköttet, lägg i en kastrull med 2,5 dl vatten och koka i tio minuter, stäng av värmen och låt stå i fem minuter. Sila och drick teet så varmt som möjligt varje morgon och kväll i 10 dagar minst.
  Granskottssirap: Plocka färska granskott på våren ta bara några från varje gran, skölj dem och koka upp 8 dl vatten lägg dem där i ca 4-5 dl , låt koka i 15 minuter och sila av. Tillsätt 8 matskedar honung, tappa upp på en flaska. Drick en matsked flera gånger om dagen tills du är frisk.
  Timjantee: Timjan har starka antiseptiska egenskaper, koka upp 1 tekopp med varmt vatten, lägg ner i tesked timjan och låt dra i 10-15 minuter, sila av och tillsätt 2 msk honung. Drick flera koppar per dag.
  Eukalyptus är en växt med fördelar för respirationssystemet tack vare sina antiseptiska och lindrande egenskaper. Den kan även användas som salva för bröstet och man kan också inhalera ångan från ett avkok.
  Linfröhostmedicin vid torr hosta. Koka upp 2 dl vatten, lägg i 2 dl linfrön, koka tills det blir tjockt. Sila av, lägg i saften från 1 citron och 2 matskedar honung, låt det svalna och häll i en burk/flaska för förvaring. Rekommenderar 1 msk per dag tills hostan försvinner. Obs ej lämplig för barn under tre års ålder.
  Örthostmedicin: Koka upp 9,5 del vatten, lägg till 1 msk kamomill, och 1 msk anis, låt stå i fem minuter, lägg till 1 msk honung och saften från en citron. Häll allt i en flaska med lock och ställ den i kylen. Nästa dag tar du ut det och låter stå i rumstemperatur och drick 3 ggr per dag.

Halsont

 1. Förebyggande:
  Tvätta händerna ofta, speciellt innan måltid. Ta så lite du kan i handtag på offentliga toaletter. Att gurgla sig med Vademecum är en klassiker för att hålla halsen ren, vademecum dödar bakterier och virus. Även kolloidalt silver kan hjälpa vid hals besvär. Eller att hålla sig frisk med att spruta lite silver i munnen vid hemkomst. Bakterier eller virus lever i två dygn i munhålan innan de klättrar vidare. Du kan även prova att lägga tre-fyra flingsalt under tungan, det kan hjälpa snabbt.

 2. Huskurer:
  Hes eller hostig? Blanda två teskedar honung i varmt vatten och drick. Honung är bakteriedödande och lenar dina slemhinnor. Honung innehåller antioxidanter och vitaminer och kan upplevas lena en ond hals.
  Mosa en vitlöksklyfta i en halv kopp honung, och rör sedan i saften av en citron. Ge en tesked i taget för att lindra inflammationen. Lindblomste eller pepparmynts te med honung i. Kanel, ingefära, kummin kokas med mjölk/vatten som vispas mkt.
  Späd ut druvsaft med hett vatten och drick varmt . Det ger lindring direkt.
  Halsont kan lindras med hett vatten, honung och ingefära som klunkas varje timma under dagen. Att gurgla sig med Vademecum är en klassiker för att hålla halsen ren, vademecum dödar bakterier och virus. Även kolloidalt silver kan hjälpa vid hals besvär.

 3. Homeopatiska läkemedel:
  Homeopati: Hepar Sulf tar 80% av alla hals infektioner.
  Lachesis vid kvävningskänsla och vänstersidig halsböld.
  Fortsättning halsont:
  Mercurius vid svåra hals besvär.
  Halsont fortsätter:
  Phosphourus ont i halsen i samband med heshet eller tappad röst strupkatarr.
  Aconitum i början av en förkylning som börjar med hals besvär. Vit i ansiktet.
  Belladonna om rött ansikte och feber finns med.

Förkylning/Influensa

Förkylning/Influensa

 1. Förebyggande:
  Det är bra att vara förkyld en två-tre gånger per år då tränar ditt immunförsvar, du blir starkare för allvarligare sjukdomar. Alla förkylningar går över av sig själv om du tar hand om dig. Ta förkylningen på allvar och överansträng dig inte alls. En influensa börjar alltid med en förkylning. Vid förkylningstider tvätta händerna ofta särskilt före maten och undvik handtag på dörrar och toaletter. Vanligaste sättet att bli smittad är att man bär förkylningsvirus på sina händer och sedan gnuggar sig i ögonen. När någon hostar eller nyser på dig, så tag 2-3 flingor havssalt under tungan när du kommer hem, virus lever ca 2 dygn i munnen innan de kryper längre ner.
  Probiotika med nyttiga bakterier kan förebygga förkylningar. Tarmbakterier har du i bl.a. opastöriserade mjölksyrade grönsaker och i Miso. ( Miso är ett japanskt livsmedel som framställs genom jäsning av bla. sojabönor, havssalt, spannmål och vatten under inverkan av mögelsvampen kōji. Ibland även andra ingredienser. Den tjocka pastan används bland annat tillsammans med dashi för framställning av misosoppa.) Misosoppa är nyttigt och förebygger förkylningar och många andra besvär, och är väldigt tillfrisknade att äta flera gånger om dagen vid en förkylning. Låga D-vitaminnivåer löper större risk för både förkylning och influensa än personer med högre nivåer, enligt några nyare studier. Vitaminet, som finns i bland annat mjölkprodukter, svamp och fet fisk, har betydelse för vårt immunförsvar. Du bör vara försiktig med mjölkprodukter vid en förkylning, viruset stannar längre då.

 2. Huskurer:
  Klassiska recept med honung och varmt vatten brukar hjälpa väldigt bra. Honung innehåller antioxidanter och vitaminer och kan upplevas lena en ond hals. Du kan även blanda i ingefära och citron i förkylningsteet. Drick flera (4-6 st) tekoppar om dagen. Färsk ingefära sägs fungera antibakteriellt och stärkande för immunförsvaret.
  Likaså citron pressa fem citroner i en liter vatten och drick det inom 2 timmar. Citronvatten är en gammal klassiker och den höga C-vitaminhalten påstås motverka förkylningar.
  Skär 4-5 vitlökar lägg dem på en hårdbrödbit, riv äpple och kanel över dem. Du kan sedan suga på några nejlikor för att få bort vitlöksdoften. Vitlök används i många länder mot infektioner och klyftorna innehåller bland annat A-, B- och C-vitamin. 
  C-vitamin mat kan hjälpa som tex. tre apelsiner, lite paprika och broccoli.
  Echinacea är ett säkert kort vid förkylning finns studier på att 58% minskar risken att bli förkyld och förkortar sjukdomstiden. Koka timjan i tio minuter och sila av drick flera koppar med honung och timjantee. Lavendel, eukalyptus, timjan och  the tree-olja i aromalyktor vid sängen, kan även smörjas utspädda på rygg och lungor. Även  ta ett värmande bad med oljorna i eller som ånginhalering. Vid snuva dra upp saltvatten i vardera näsborre.
  Whisky kan uppfattas döva halsont och många menar att de starka dropparna även dödar bakterier. 
  Feber:
  Lindblomste gör att man svettas ut sjukdomen. Rikliga mängder kallt vatten, med en tesked vardera av vinäger och honung lindrar feber. Drick i små klunkar. Hallon lindrar feber. Salvia-te kan användas för att tvätta kroppen på den som har feber. Druvor är den allra bästa maten för den som är febersjuk. Ge en liten klase var eller varannan timme under dagen. Linda en handduk med citronsaft på om fötterna så dras febern neråt.

 3. Homeopatiska läkemedel:
  När du börjar frysa och känner dig hängig, blir blek i ansiktet då intar du Aconitum, 2 piller var tjugonde minut i två timmar. Kommer feber ändå och du blir varm med röda kinder övergår du till Belladonna 2 piller var 20:e minut i två timmar. Du kan fortsätta nästa dag med intag 2 piller 3-5 ggr med det medel som hjälper.
  Biokemiska cellsalten Ferrum phos lindrar feber och besvären väldigt mycket. Du blir fortare frisk.3 tabl 3-5 ggr per dag.
  Om förkylningen ändå fortsätter:
  Gelsenium om muskler känns svaga och tunga med värk.
  Rhus tox Vid mkt värk i lederna snarare än i musklerna orolig och kan inte hitta en bekväm ställning.
  Bryonia svår huvudvärk och torrhosta. Vill ligga alldeles stilla.