Dålig matsmältning/svullen mage

Matsmältningen är väldigt viktig för hela oss. Här finns större delen av ditt immunförsvar, här bildas alla B-vitaminer och ca 80 % av kroppens serotoninproduktion.
Immunförsvaret har att göra med vår matsmältning, det flytande immunförsvaret. Mage och tarm skall smälta maten samt dödar skadliga bakterier och parasiter. Dålig matsmältning leder ofta till att mat jäser i tarmen och ger gaser, uppblåsthet och smärta i magen. Vanliga effekter av dåligmatsmältning ger näringsbrist, trötthet, magbesvär, svagt immunförsvar, infektioner, dåliga resultat av träning, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, låg sexlust och hormonella obalanser. Ja vi kan säga nästan allt beror på hur din mage fungerar. I magen sitter även oro, oro kan ge dig många olika magbesvär. Men det finns flera effektiva metoder för att återställa mage och tarm till en bra matsmältning.
Har du brist på enzymer eller magsyra kan matrester börjar jäsa i tarmen och bilda gaser. Gaser som kan ge uppblåsthet och magknip. Dålig matsmältning kan ge både förstoppning och diarrer. En matintolerans kan även ge många liknade symtom med svullen mage, magknip, förstoppning eller diaree. En överväxt av candida svamp ger ofta liknade symtom.
Se Candida svamp.
Har du problem eller vill förebygga matsmältningsproblem är det viktigt att du sitter ner och äter i lugn och ro. Titta på maten och tugga väldigt länge på varje tugga. Ät så sakta du kan. Ha inte tv, mobiltelefon, läsplatta eller andra störande moment vid din sida när du skall äta. Ät absolut inte vid tv eller framför dator. När du tuggar och tittar på maten så bildar kroppen bra matenzymer så att du kan lättare hantera din matsmältning. Kroppen gör nästan alltid rätt om den får möjlighet till att göra det den ska. Drick inte för mycket till maten och absolut inte med mat i munnen. Enzymerna skall inte spädas ut, bättre att dricka en lite stund efter du har ätit. Att ta sig tid vid maten är väldigt viktig, äter du fort blir ditt nervsystem ”nervöst” och det gör att din kropp tror att du utsätts för hot t e x 100  vargar som skall äta upp dig, varför skulle du annars äta så fort, det signalerar stor fara. Vår kropp besitter väldigt grundläggande instinkter för överlevnad, och det är tydligt att matsmältningssystemet inte är en prioritet när vi ställs inför svåra situationer. På detta vis är vi som djur, och man kan säga att när vi konfronteras med en nödsituation så förbereder sig kroppen på flykt, vilket gör att vissa kroppsfunktioner, som matsmältning, blir sekundära.
I stället för att bli jagad av ett djur, kan det handla om höga prestationskrav, relationsproblem (en extremt hög stressfaktor), tungmetaller, kemikalier, miljögifter (ett växande problem som vi ännu bara kan gissa konsekvenserna av), ekonomisk stress eller tidspress.

Av denna anledning kan vi drabbas av matsmältningsproblem om vi inte kan bli av med vad som orsakar en stressig situation medan den pågår, eftersom andra vitala organ prioriteras. Kroppen förstår inte att vi stressar för tid och pengar. En måltid skall ta minst 20-30 minuter.
Känslor som ångest, sorg, vrede och ilska kan påverka vår mage.

Annat som försvagar vår matsmältning är dålig kost, stress, antibiotika, läkemedel, fel kost, matintoleranser och matallerigier. Stress bromsar hela matsmältningen och ger massa problem i magen.
Lactos, mjölprotein och gluten kan alla ge svåra matsmältningsproblem. Du kan alltid prova med att ta bort möjlkprodukter och vetemjöl. Undvik i minst 7 veckor och sedan introducera var fjärde dag något av dem och avvakta.

Många problem i kroppen härrör från mag/tarmkanalen. Sjukdomar som reumatism, allergier, migrän och andra autoimmuna sjukdomar har sin fysiska grund i en nedsatt förmåga att smälta maten. Även hormonella problem, hudsjukdomar, inflammationer och nedsatt immunförsvar har en koppling till mage/tarm. De flesta känner även av sin mage när de har andra bekymmer i kroppen.

Vår hjärna är kopplad till vårt matsmältningssystem. De kommunicerar med varandra och den enas välmående beror på den andras välmående. Om matsmältningssystemet mottar en negativ nervimpuls påverkas matsmältningen också negativt. På samma sätt påverkas vårt humör om vi inte smälter vår mat ordentligt.
Har du märkt att dina emotionella problem blivit matsmätningsproblem borde du leta efter olika lösningar för att komma åt dem först, så läker magen ut. Många gånger ger oro magproblem, barn som lätt blir nervösa får ofta ont i magen. Försök att ha det lugnt vid matbordet, mjuk belysning låga samtal och ljus på bordet. Matstunden skall vara trevlig.

Vad hittar vi i skafferiet?

Anis, Fänkåls eller kummin te efter måltid är alltid bra för att reducera gaser. Du kan även ha en liten ”dosa” med dessa kryddor i och tugga på dem eftermåltid. Gårbra att koka tee på dem också.

Färsk ananas efter måltid förebygger dålig matsmältning. Rosmarin-te stimulerar flödet av galla från gallblåsan och lindrar därmed många matsmältningsproblem.

Kryddnejlika och kanelte är bra.

Lindbloms te eller pepparmynta tre koppar per dag.

Basilikaolja och basolja som magmassage.(medsolsrörelse)

Medicinalväxter med avslapppnande egenskaper kan hjälpa oss att relgera nervsystemet som citronmeliss, passionsblomma, lind och vänderot.
Naturliga tillskott som harmonieserar nersystemet är ris, fullkonrn, öljäst, nötter, gröna grönsaker, dadlar, kikärtor och bananer.

Undvik livsmedel som stimulerar och irriterar matsmätningen som kaffe, läsk ( bubbeldricka) guarana, ginseng, alkohol, vitt socker och tillsatser som olika konserveringsmedel, färgämnen och smakämnen. Ät så rent som möjligt. Försök hitta mat utan innehållsförteckning.


Värm en vetekudde och lägg på magen lindrar ofta små barn. Gärna med stänk av lavendel på.

Homeopati:

Biokemiska cellsalten Magn phos två tabl var tionde minut tills symptom avklingat, fungerar på ont i magen av oro, ont imagen pga av gallproblem och andra kramper i magen. Lindrar snabbt och är en tillgång för barn med ofta ont i magen.

Colocyntis vid kolik magkramper , även vid gallkänning, som lindras av att böja sig framåt.

Nux vomica kolik, matsmältningsbesvär och illamående på grund av att man förätit sig.

Magnesium phos spasmer, kramper i magen.

Chamomilla vid spädbarnskolik.

Dioscorea till buksmärtor som lindras genom att man böjer sig bakåt.

China vid värk i magen och illamående, även gallbesvär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: