Hosta/Luftvägsbesvär

 1. Förebyggande:
  Hosta är vanligt och kan ha många orsaker. Virusinfektioner som förkylning och luftrörskatarr är de vanligaste. Lunginflammation, KOL och astma är andra sjukdomar som kan ge hosta. Hosta är en skyddsreflex som startar när något irriterar slemhinnorna i luftvägarna. I slemhinnan finns nerver som sänder signaler till hostcentrum i hjärnan. Från detta centrum sänds sedan signaler till olika muskler i bukväggen och mellangärdet och du börjar hosta. När slemhinnan irriteras bildas mer slem. Genom att hosta upp slemmet gör du dig av med det som irriterar luftvägarna. Att hosta är viktigt för att rensa luftrören och hosta ska därför inte dämpas i onödan. Hosta är inte en sjukdom utan ett symtom.  Svälj aldrig det du hostar upp utan spotta ut det. Det är restprodukter som kroppen vill göra sig av med. Vanligare slemhosta är hosta som medför ljusare eller genomskinligt slem. Om ditt slem är gult är symptom på infektion i halsen, med denna typ av hosta är också feber vanligt att ha samtidigt. Genom torrhosta eller rethosta så hostar du utan att slem kommer upp. De typiska symtomen på torrhosta är.
  Det bästa som hindrar problem med luftvägarna är att dricka mkt vatten helst varmt vatten och undvika mjölprodukter som är slembildande. Vätska gör slemmigt inte så segt. Att äta omega 3 gör att slemhinnorna inte blir så torra.
 2. Huskurer:
  Mat som är bra vid hosta: Apelsin, citron, tomat, morötter, vitlök, kål, honung.
  undvik att dricka för kallt, undvik luftkonditionering eller fläkt, undvik socker och mjölkprodukter och andra livsmedel som är slembildande. Hacka gul och röd lök och lägg i vatten och ställ det under sängen.
  Honungssirap: honung mjukar upp halsen och hjälper att eliminera virus och bakterier. Saften av 1 citron, 1 matsked honung och 1 matsked kokosolja.
  Blanda väl och drick 3-4 ggr per dag i en vecka.
  Löksirap: Koka upp 1 liter vatten, skala 5 medelstora gula lökar, lägg ner i kastrullen, tillsätt 8 matskedar honung och 2 matskedar kokosfett, låt koka i 15 minuter, stäng av värmen låt det svalna, sila av och förvara i en glasburk eller flaska med lock. Ät upp till tre matskedar om dagen.
  Vitlöksdrink: Blanda 2,5 dl vatten uppkokt varmt, 2 vitlöksklyftor och 2 msk kokosolja, 1 msk honung, låt koka i 15 minuter, låt det svalna och drick det flera gånger under dagen i en vecka.
  Aniste: Mal ner 2 matskedar anisfrön i 2,5 dl vatten och låt koka i 15 minuter. Stäng av värmen och låt stå i fem minuter. Sila innan du dricker kan lägga till mer honung om du vill. Drick tre gånger om dagen, så varmt som möjligt.
  Fikonte: Skala 3 fikon och ta ut fruktköttet, lägg i en kastrull med 2,5 dl vatten och koka i tio minuter, stäng av värmen och låt stå i fem minuter. Sila och drick teet så varmt som möjligt varje morgon och kväll i 10 dagar minst.
  Granskottssirap: Plocka färska granskott på våren ta bara några från varje gran, skölj dem och koka upp 8 dl vatten lägg dem där i ca 4-5 dl , låt koka i 15 minuter och sila av. Tillsätt 8 matskedar honung, tappa upp på en flaska. Drick en matsked flera gånger om dagen tills du är frisk.
  Timjantee: Timjan har starka antiseptiska egenskaper, koka upp 1 tekopp med varmt vatten, lägg ner i tesked timjan och låt dra i 10-15 minuter, sila av och tillsätt 2 msk honung. Drick flera koppar per dag.
  Eukalyptus är en växt med fördelar för respirationssystemet tack vare sina antiseptiska och lindrande egenskaper. Den kan även användas som salva för bröstet och man kan också inhalera ångan från ett avkok.
  Linfröhostmedicin vid torr hosta. Koka upp 2 dl vatten, lägg i 2 dl linfrön, koka tills det blir tjockt. Sila av, lägg i saften från 1 citron och 2 matskedar honung, låt det svalna och häll i en burk/flaska för förvaring. Rekommenderar 1 msk per dag tills hostan försvinner. Obs ej lämplig för barn under tre års ålder.
  Örthostmedicin: Koka upp 9,5 del vatten, lägg till 1 msk kamomill, och 1 msk anis, låt stå i fem minuter, lägg till 1 msk honung och saften från en citron. Häll allt i en flaska med lock och ställ den i kylen. Nästa dag tar du ut det och låter stå i rumstemperatur och drick 3 ggr per dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: