Förstoppning (Obstipation) trög mage, hård avföring

Förstoppning (Obstipation), trög mage, hård avföring

Förstoppning är vanligt bland både barn och vuxna. Hård avföring gör det svårt att tömma tarmen och det kan göra ont att gå på toaletten. Barn kanske inte vill gå ens att försöka få ut sin avföring. Ofta är det vätskebrist och att dricka uppkokt varmt vatten efter måltid brukar vara till god hjälp. När vi äter börjar en tarmrörelse, barn vill ofta gå på toaletten då, stoppa dem aldrig att lämna matbordet. Känn och lyssna på dina signaler när tarmen vill tömma sig. Det är aldrig bra att hålla sig när kroppen vill göra sig av med avföringen. Många stänger ner sina impulser från hjärnan att gå på toaletten, det är svårt att tömma tarmen när du vill, tarmen måste vilja det!

Vad beror förstoppning på?
Om du är stressad och orolig så kan tarmrörelsen minska. Du kan vara känslig på att byta miljö, svårt att gå på andras toaletter. Ändrade matvanor kan ge tillfälliga förstoppningar. Stillasittande arbete eller i skolan. Dåliga matvanor med för lite grönsaker och frukt.

Symptomen kan vara svullen och spänd mage, ont i magen, illamående, minskad aptit, sprickor i runt anus, hemorrojder i området kring eller utanför ändtarmen. Läkemedel kan vara förstoppande speciellt järntabletter och stark smärtlindring, som morfin mm. Även vissa läkemedel mot psykiska sjukdomar kan ge långvariga förstoppningar. Diabetes eller rubbningar i ämnesomsättningen kan vara en orsak, även hormonförändringar i samband med graviditet och menstruation.
Många dagars uppehåll för att tömma tarmen. Bra vana är att tömma tarmen minst två gånger per dag. Absolut minst en gång per dag.

Ge dig tid vid maten
Ge dig tid vid maten sitt ner och titta på maten, helst så många olika färger som du kan få ihop på tallriken. Ha ingen tv , radio eller mobiltelefonen bredvid dig. Tugga långsamt, ju fler tuggor du tuggar desto fler matenzymer får du i magsäcken som skall hjälpa till att smälta maten rätt. Drick inte före eller till maten, tugga väl så du slipper dricka. Drick efter måltiden.

Frukt och grönsaker innehåller fibrer som metaboliseras av bakterier i tarmen. Det stimulerar framförallt tillväxten av bifidobakterier och lactobaciller som bidrar till att göra avföringen mjuk.

Besvären brukar lindras om du får i dig tillräckligt med vätska, äter fiberrik mat och motionerar. Drick mycket vatten. Gå på toaletten så fort du känner att det är något på gång. Håll dig inte. Ät tillräckligt med fibrer. Blötlägg gärna katrinplommon, aprikoser och linfrön över natten och ät det på morgonen.

Gå minst 30 minuter per dag bra för tarmrörelsen. Skratta ofta och länge bra för att tarmarna skall slappna och  börja röra på sig.

Håll lite koll på din avföring, det lönar sig i längden.

En bra tarm bra matsmältning:
Alla bör tömma tarmen 1-3 ggr per dag
Bajskorven skall glida lätt ut utan ansträngning
Det skall kännas som tarmen är helt tömd
Bajskorven skall vara fast, helst runda små kulor som sitter fast i varandra och var brunfärgad, skall inte lukta särskilt illa.
Gul avföring för mycket gallsafter då brukar den flyta i toaletten
Vit avföring inga gallsafter alls ( se gallbesvär)
Mörkaföring kan vara gammalt blod, kontrollera noga
Försvinner avföringen direkt så du inte hinner se den så är det för mycket gall- safter i avföringen.

Mat

Äpplen är renande och stimulerar tarmrörelsen. Ät ett äpple om dagen eller en liten portion efter middagen. Både röda och gröna äpplen innehåller pektin som främjar sunda tarmrörelser, mjukar upp avföringen

Honung har laxativ egenskap likaså lakrits. Jordgubbar plommon och spenat är laxerande. Lägg linfrön i blöt övernatten drick hela glaset på morgonen. Ha linfrön i gröten eller filen.

Quinoa, råris, havregryn, bovete  innehåller mycket fiber som hjälper tarmen arbete och gott om kolhydrater för energi. Linser är rika på protein och fiber och en hel del andra näringsämnen som brukar hjälpa bra.

Laxerande mat:
Chiafrön, fikon, ät mkt gröna blad, Kaffe, Kombucha, mjölksyrade grönsaker, surkål, grönsaker som morötter, broccoli, blomkål, bönor och ärtor. Frukt, särskilt katrinplommon, fikon, aprikoser och päron. Fullkornsprodukter som fullkornspasta. Grovt bröd, grova gryner som havre, vetekli och hela linfrön. Messmör är en gammal känd produkt för att få igång magen på små bäbisar.
Färska och frusna bär av alla de slag som blåbär, lingon, jordgubbar, björnbär de är rika på fibrer som kan få tarmen att börja jobba. Ananas innehåller enzymer som stödjer matsmältningen , blir snabbare nedbrytning och snabbare passage.

Bananer
Detta är en annan frukt som innehåller stora mängder fibrer (och kalium) och därmed utgör ett naturligt laxermedel. OBS det finns några få som reagerar precis tvärt om på bananer och morötter de blir hårda istället.

Dadlar
Väldigt få människor som är allergiska mot dadlar. Dadlar har ett högt sockerinnehåll med upp till 63 gram socker per 100 gram frukt, men har ändå ett lågt glykemiskt index (GI) jämfört med andra frukter, som exempelvis bananer och vindruvor. Räknar du kalorier är det klokast att välja färsk dadlar, de innehåller hälften så många kalorier som torkade. Dadlar har ett högt innehåll av kalcium, kalium, zink, järn, koppar, magnesium och kostfiber.
3-5 dadlar efter middagen ger stor effekt på tarmen.

Nötter och frön
Mandlar, valnötter, cashewnötter, solrosfrön och pumpafrön är bra alternativ.
Lätt att ta med sig och bra mellanmål. En bra sak är att ta 1 msk av varje och blötlägga under natten och äta det på morgonen, gott nyttigt och sätter fart på tarmen. Kan röras ner i gröten osv.

Mat som bör undvikas:
Vitt ris, pasta, friterad mat, mjölkprodukter,  för mycket rött kött, och vetemjöl.

Kryddor mjukar upp och stimulerar
De klassiska bröd- kryddorna anis, kummin (och spiskummin), fänkål får tarmen att slappna av och lättare att röra sig. Kryddor som asafoetida, bockhornsklöver, kardemumma, kryddnejlika, vitlök och ingefära stimulerar tarmens rörelser.
Gör din egen blandning och ha en liten ”snusdosa” med dina matsmältningskryddor i som du kan tugga på efter maten.

Huskurer med örter:
Grobladste
1 msk groblad, 2 dl vatten, lägg bladen i en kastrull, låg värme tills det börja koka, ta bort kastrullen och låt stå i fem minuter. Filtrera och drick direkt.
Bra att dricka en kopp på kvällen.

Nässlelte
Lägg 1 msk nässelblad i 2 dl vatten i en kastrull, värm upp och låt koka och sjuda i 5 minuter. Filtrera och drick. Du kan dricka 3 koppar på morgonen på tom mage.

Malvate
Malva motverkar förstoppning och hjälper till med matsmältningen och lindrar även magsmärtor och kramper.
1  msk malvablad och 2 dl vatten, koka upp vattnet och lägg i malvablade och täck över, låt dra i 10 minuter, sila av och drick innan det svalnar. Drick 3 koppar per dag och du behöver inte fundera på din mage.

Linfrö, psylliumfrö, chiafrön
Fiberrika och nyttiga frön. Hela linfrön, psylliumfröskal och chiafrön passerar onedbrutna genom tarmen. Vill man få ut näringen från linfrön behöver de först malas.

Lägg 1-3 tsk omalda frön i ett glas vatten över natten så bildas en gel som är extra bra för att hålla igång tarmen. Börja med en liten mängd och öka gradvis så att tarmen får vänja sig. Se till att dricka mycket vatten till, annars kan de göra magen ännu hårdare.

Katrinplommen
Den mest kända huskuren för att få fart på magen. Innehåller många fibrer och sorbitol som drar till sig extra mycket vatten i tarmen och gör avföringen lösare.

Gör eget laxermedel:
Äppeljuice och olivolja, Blanda 1 dl äppeljuice med 1 dl olivolja. Drick detta innan sänggåendet.

Körsbär och honung, koka upp 2 dl vatten och tillsätt 6 körsbär. Stäng av värmen och låt blandningen dra övertäckt över natten. På morgonen silar du bort körsbären och tillsätter en matsked honung. Behåll körsbären och ät dem under loppet av dagen.

Aloe vera, skiva ett aloe vera-blad. Koka upp innehållet i en kastrull med vatten. När det svalnat häller du allt i en burk utan att sila och ställer den i kylskåpet. Du bör endast konsumera detta två gånger i veckan.

Obs! Detta laxermedel rekommenderas inte för gravida kvinnor, kvinnor som ammar eller personer som går på antikoagulantia (blodförtunnande medel).

Druv- och linfröjuice
Mixa ungefär 1,5 dl vindruvor tills du får en slät juice, och tillsätt en matsked linfrön i pulverform. Drick på morgonen max en gång i veckan.

Ricinolja
Detta är ett laxermedel som används utvärtes. Blöt en handduk eller kompress i ricinolja som värmts på svag värme. Placera den sedan på korsryggen eller ländryggen. Ricinolja går även att ha på magen massera med  cirkelrörelse medsols. Täck så att värmen består längre. Applicera en gång per dag.

Massageolja med svartpeppar, mejram och rosmarin gör djupa medsols rörelse på magen.. Värm en vetekudde och lägg på.

Värme ger lindring
Vattenflaska med varmt vatten på magen eller en vetekudde.

Örtmediciner:
Probiotika i alla dess former finns olika stammar.

Homeopati:

Bryonia vid hård avföring som fårspillning.
Nux vomica kommer inget ut.
Silicea avföringen kryper in igen.
Aloe vid inga signaler i ändtarmen.
Magnesium phos vid kolik värk för det är stopp.
Arsenicum album långvariga förstoppningar mörk avföring.

Barn: Calcium carb, Chamomilla, Lycopodium eller Pulsatilla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: