Influensa / Förkylning

 1. Förebyggande:
  Det är bra att vara förkyld en två-tre gånger per år då tränar ditt immunförsvar, du blir starkare för allvarligare sjukdomar. Alla förkylningar går över av sig själv om du tar hand om dig. Ta förkylningen på allvar och överansträng dig inte alls. En influensa börjar alltid med en förkylning. Vid förkylningstider tvätta händerna ofta särskilt före maten och undvik handtag på dörrar och toaletter. Vanligaste sättet att bli smittad är att man bär förkylningsvirus på sina händer och sedan gnuggar sig i ögonen. När någon hostar eller nyser på dig, så tag 2-3 flingor havssalt under tungan när du kommer hem, virus lever ca 2 dygn i munnen innan de kryper längre ner.

  Probiotika med nyttiga bakterier kan förebygga förkylningar. Tarmbakterier har du i bl.a opastöriserade mjölksyrade grönsaker och i Miso. ( Miso är ett japanskt livsmedel som framställs genom jäsning av bla. sojabönor, havssalt, spannmål och vatten under inverkan av mögelsvampen kōji. Ibland även andra ingredienser. Den tjocka pastan används bland annat tillsammans med dashi för framställning av misosoppa.) Misosoppa är nyttigt och förebygger förkylningar och många andra besvär, och är väldigt tillfriskande att äta flera gånger om dagen vid en förkylning. Låga D-vitaminnivåer löper större risk för både förkylning och influensa än personer med högre nivåer, enligt några nyare studier. Vitaminet, som finns i bland annat mjölkprodukter, svamp och fet fisk, har betydelse för vårt immunförsvar. Du bör vara försiktig med mjölkprodukter vid en förkylning, viruset stannar längre då.

 2. Huskurer:
  Klassiska recept med honung och varmt vatten brukar hjälpa väldigt bra. Honung innehåller antioxidanter och vitaminer och kan upplevas lena en ond hals. Du kan även blanda i ingefära och citron i förkylningsteet. Drick flera (4-6 st) tekoppar om dagen. Färsk ingefära sägs fungera antibakteriellt och stärkande för immunförsvaret.
  Likaså citron pressa fem citroner i en liter vatten och drick det inom 2 timmar. Citronvatten är en gammal klassiker och den höga C-vitaminhalten påstås motverka förkylningar.
  Skär 4-5 vitlökar lägg dem på en hårdbrödbit, riv äpple och kanel över dem. Du kan sedan suga på några nejlikor för att få bort vitlöksdoften. Vitlök används i många länder mot infektioner och klyftorna innehåller bland annat A-, B- och C-vitamin. 
  C-vitamin mat kan hjälpa som tex. tre apelsiner, lite paprika och broccoli.
  Echinacea är ett säkert kort vid förkylning finns studier på att 58% minskar risken att bli förkyld och förkortar sjukdomstiden. Koka timjan i tio minuter och sila av drick flera koppar med honung och timjantee. Lavendel, eukalyptus, timjan och  the tree-olja i aromalyktor vid sängen, kan även smörjas utspädda på rygg och lungor. Även  ta ett värmande bad med oljorna i eller som ånginhalering. Vid snuva dra upp saltvatten i vardera näsborre.
  Whiskey kan uppfattas döva halsont och många menar att de starka dropparna även dödar bakterier. 
  Feber:
  Lindblomste gör att man svettas ut sjukdomen. Rikliga mängder kallt vatten, med en tesked vardera av vinäger och honung lindrar feber. Drick i små klunkar. Hallon lindrar feber. Salvia-te kan användas för att tvätta kroppen på den som har feber. Druvor är den allra bästa maten för den som är febersjuk. Ge en liten klase var eller varannan timme under dagen. Linda en handduk med citronsaft på om fötterna så dras febern neråt.


 3. Homeopatiska läkemedel:
  När du börjar frysa och känner dig hängig, blir blek i ansiktet då intar du Aconitum, 2 piller var tjugonde minut i två timmar. Kommer feber ändå och du blir varm med röda kinder övergår du till Belladonna 2 piller var 20:e minut i två timmar. Du kan fortsätta nästa dag med intag 2 piller 3-5 ggr med det medel som hjälper.
  Biokemiska cellsalten Ferrum phos lindrar feber och besvären väldigt mycket. Du blir fortare frisk.3 tabl 3-5 ggr per dag.
  Om förkylningen ändå fortsätter:
  Gelsemium om muskler känns svaga och tunga med värk.
  Rhus tox vid mkt värk i lederna snarare än i musklerna orolig och kan inte hitta en bekväm ställning.
  Bryonia svår huvudvärk och torrhosta. Vill ligga alldeles stilla.


  Influensa
  Ännu viktigare med handtvätt, hålla avstånd, inte ta i handtag, rulltrappor, ledstänger mm.

Spruta med kolloidalt silver när du kommer hem i munnen. Gardera dig med 13-5 flingsalt under tungan, tvätta händerna noga så länge som det tar att sjunga blinka lilla stjärna.

Mat är viktigt i influensa tider, ät mkt grönt och frukt, dra ner på kött.
Laga gärna immunförsvarssoppor, kan varierar i det oändliga, ta rikligt med gurkmeja, cayennepeppar, timjan, basilika, oregano, Himalayasalt, miso, shoyo och mkt rödlök samt 5-10 vitlöksklyftor. Ät varje dag!  

Undvik alla mjölkprodukter eftersom de är slembildande och virus fastnar lätt då.

Högt blodtryck anges som en av riskfaktorerna för att få svår Covid-19. Men det finns också forskare som menar att den medicin man tar mot högt blodtryck skulle kunna förvärra sjukdomen. https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1478806?programid=406
Många symptomdämpande läkemedel förhindrar kroppen att själv öka sitt immunförsvar, det tvingar kroppen att hålla tillbaka. 
 Drick ett glas rödbetsjos om dagen är väldigt bra för högt blodtryck och mkt magnesium.

Läs mer om läkemedel och influensa:
https://www.vaken.se/politikerna-har-ett-ansvar-for-coronapandemin-del-2/?fbclid=IwAR1ENTeqVDarbx85OlYr_L3rC2_3xrtriCWds2OOp4BVObAUAAt4N3Dk7NQ

Homeopatiska medel vid influensa:

Homeopatisk tankesätt så stärker vi människor med symtom. Alla symptom är lika viktiga och ger en hänvisning till vilket bästa val av ett homeopatisk läkemedel som påvisas då. Homeopatin har varit stor under många influensatider Spanskasjukan, Hongkong influensan och Svininfluensan mm.

Hur du upplever din influensa, vilka symptom har du? Vad gör du som förbättrar vad gör du som försämrar. Hur är din hosta? Homeopatiska läkemedel är hela symtombilden viktig för att kunna välja det bästa medlet just då.  Ibland kan man behöva flera efter varandra.
Bäst är att söka en homeopat och beskriva sina problem.

Alla medel kan intas 1 piller var 20:minut i två timmar eller till symtom avklingar.
Sedan 1 piller tre-fyra gånger per dag efter hur man känner sig. Välj ett medel i taget som passar bäst på dina symtom. Symtomen kan ändra sig och då väljer man ett bättre valt medel efter den symptombilden.


NÅGRA VIKTIGA INFLUENSAMEDEL

GELSEMIUM är bland de främsta medlen. Det användes med framgång under spanska sjukan 1918 och används även idag. Indikationen är att influensan kommer sakta samtidigt som man har svag huvudvärk i bakhuvudet. Kanske lite yrsel. Man får en tyngdkänsla i armar, ben huvud och ögon. Ögonen är halvslutna. Muskelvärk och kalla kårar känns längs ryggraden. Personen har lite eller ingen törst. Känslan av ett åtsittande band runt huvudet. Vill inte röra på sig pga trötthet. Karakteristiskt är onaturligt tung sömn och utmattning. Svettningar med feber. Känslan av värme och kyla kan alternera.

BRYONIA används ofta vid influensa, som utvecklar sig sakta. Man känner värk över hela kroppen, speciellt i lederna. Sämre att röra sig, bättre att ligga stilla. Personen känner sig irriterad och vill vara ensam. Man kan ha huvudvärk i pannan, som blir bättre om man trycker på den. Torr hosta som gör ont. Dricker mycket vatten.

 BAPTISIA Influensan kommer plötsligt med hög feber. Personen kan känna sig mörbultad och har ett dystert likgiltigt ansikte, som är rödaktigt. Diarré och kräkningar förekommer ofta. Sårig röd strupe som inte gör ont t o m när man sväljer. Svullen tunga som kan ge otydligt tal.

EUPATORIUM är för svåra influenser. Benen gör så ont att de känns brutna. Värk i skelettet och kroppen känns mörbultad. Musklerna och ögongloberna gör ont. Personen kan inte vara stilla och kan inte heller sova. De är törstiga och vill dricka kallt vatten. Vill ha kall mat och glass. Huvudet känns tungt vid huvudvärk. Hon kan inte ligga still på grund av värken. Med ömhet i huvudet, ögonhålorna och bröstet. Utmattning, fysisk svaghet. Illamående. Om hon kastar upp lindras allmäntillståndet för stunden. Hög feber med lös hosta nattetid. Rå hosta med heshet, sårighet i halsen. Feberfrossa. Hosta med illamående och uppkastningar, diarréer, huvudvärk.

RHUS TOX influensan utmärker sig genom oro. Värk i kroppen gör att det är bättre att röra på sig. Ständig rörelse och att sträcka på sig ger lättnad. Om man ligger stilla med Rhus tox influensa måste man till slut röra på dig. Nattetid är svårast för det är svårt att ligga stilla. Det är vanligt med ångest. Det är också vanligt med nedstämdhet och gråt. Sämre av kyla och bättre med värme.

 Antimonium Tartaricum: Rosslar i luftrören, svårt att andas, mycket slem i luftrör, lungor, svårt hosta upp slemmet. Lunginflammation. Känsla av att drunkna pga. slem i lungorna. Bättre av att sitta upp. Trött, svag och blek, ser sjuk ut.  Besk smak i munnen. Vill ha värme men tolererar det ej. Kan vara svettig. Äldre personer. 

Mercurius: Feber, illaluktande svettning på natten, svullen tunga med tandavtryck, beläggning på tunga, dålig andedräkt, metallsmak i mun, vit tunga, tappar smak och lukt. Svidande snuva, såriga nysningar, klåda i näsborrarna. Halsont, mörkrött, sårigt svalg. Led- och öronvärk

Arsenicum Album: Frossa, blekhet, förgiftningskänsla. Huvudvärk som lindras av kyla, övriga symtom lindras av värme. Brännande sveda i ögonen, med svidande tårflöde. Nästäppa eller vattnig, rinnande, brännande snuva. Att nysa ger ingen lindring.. Brännande, svullen sårighet i halsen. Extrem törst, men personen dricker bara små klunkar. Brännande diarréer. Illamående, tanken på eller lukten av mat förvärrar. Med stor ängslighet för egen och familjens hälsa. Vill inte vara ensam. Medlet kan vara bra om man har stor rädsla över att drabbas av sjukdom. Sjukdomssymtomet inkluderar rastlöshet, trångt i bröstet, ont i halsen, törstar efter varma drycker. Använder mycket läkemedel och astma sprayer.

CHINA – Vid frossa och snabbt stigande feber. Personen fryser så att hon skakar. Alla kroppsutsöndringar och tömningar gör henne utmattad. Svettningar som växlar med frossa. Muskelvärk. Långvarig feber, långsam återhämtning. Kraftlösheten ger inte med sig. Värme lindrar. Ljus, ljud och beröring förvärrar, samt förlust av kroppsvätskor. Svårt uttorkad.

SILICEA – Svullna körtlar, öroninfektioner, kraftiga svettningar. Personen är svag och blek, frusen men vill bara äta kallt (om där finns hunger). Rinnande snuva, torr hosta och torr hud. Nästäppa med smakbortfall. Yrsel av att titta uppåt. Hon vill täcka huvudet. Törstig, men kastar upp efter att ha druckit. Hos personer som är infektionskänsliga, med återkommande förkylningar och kronisk snuva, sköra naglar.
Fryser i hela kroppen, vill sova med strumporna på.

LACHESIS – Huvudvärk, dimsyn, yrsel och illamående med blekt, svullet ansikte. Sårig, öm hals (främst vänster sida) med öronvärk. Kvävningskänsla som förvärras om personen bär åtsittande kläder – måste ha halsen bar. Med rädsla för att kvävas. Förkylningssymtom med näsblödningar. Kroppsutsöndringar (rinnande snuva, svettningar, näsblödning, menstruationsblödning) kan ha en lindrande effekt på allmäntillståndet. Svullet, blödande tandkött. Symtomen förvärras när personen rör på sig och om hon vistas i solen.

Andra bra medel: CAMPHOR, CALCIUM CARBONICUM, CARBOLICUM ACIDUM, AMMONIUM CARBONICUM, LYCOPODIUM och SULPHUR – allt beroende på vilka symtom som individen uppvisar, i vilket stadie sjukdomsförloppet befinner sig och hur individens allmänna hälsotillstånd ser ut.

Hosta:
Aconitum napellus: Denna motåtgärd indikeras när en hosta har kommit plötsligt, ofta av exponering för kall vind, eller efter en traumatisk upplevelse. Hostan är stark, kort, torr och konstant. Det kan börja under sömnen och vaknar personen upp, eller kan starta när personen går från ett svalt i ett varmare rum. Rastlöshet och rädsla är typiska vid denna hosta. Den används ofta i tidiga skeden av krupp och astma.

Belladonna: En hosta som kommer plötsligt, ofta med en känsla av en fläck eller kittla i halsen, är en stark indikation för denna lösning. Hostan är intensiv och jobbig och personen kan kännas som om huvudet är på väg att brista. Förnimmelser av värme, en röd ansikte, och utvidgade pupiller ses ofta när denna lösning är nödvändig.

Bryonia: Denna gottgörelse indikeras när en kall kår går in i bröstet och hosta är mycket smärtsam och torrt. Den person som känner sig sämre från varje rörelse, och kan även behöva hålla hans eller hennes sidor eller tryck mot bröstet för att hålla den stilla. Hostan kan också göra huvudet eller magen ont, och matsmältning kan bli upprörd. Munnen kan vara torrt och personen kan vara törstig. Om någon är väldigt trött när sjuk och vill vara ifred, inte pratat med eller störd, är Bryonia sannolikt den rätta.

Chamomilla: En torr, hård, irriterande hosta som börjar efter att ha blivit utsatta för vind, eller efter UPPSKÄRRAD och arg, kan ange detta rättsmedel. Hostan är ofta sämre runt nio på kvällen och kan fortsätta in på natten. Nervsystemet är överkänslig, och personen kan vara extremt irriterad och upprörd. Barn kan även skrika och slå, även om de ofta lugna ner sig om någon bär dem.) Denna motåtgärd är också användbart i astmaattacker, särskilt sådana som beror på den ilska.

Ferrum phosphoricum: Detta är ett utmärkt botemedel mot de tidiga stadierna av många inflammatoriska sjukdomar, särskilt förkylningar och attacker allergi.  Hostan är vanligtvis kort och kittlande, och kan vara smärtsamma. Hostan värre i kall luft, på natten och tidigt på morgonen. Personen känner sig trött, och har ofta en måttlig feber och lätt rodnande kinder.

Hepar sulphuris: Hepar är bra vid en hosta som är lös, skramlande och ger upp gult slem. Också lindrar lång, torr hosta. Kallt i någon form förvärrar (även mat eller dryck).  En person som behöver hepar känns både fysiskt och känslomässigt sårbar, och kan bli irriterad och lättstött. Denna påföljd kan ofta ses i bronkit .

Ipecacuanha, kräkrot: En våldsam hosta som följer med varje andetag, och långa krampaktiga anfall av hosta som slutar med kräkningar. Personen kan ha en ren, obestruket tungan och får täthet i halsen och bröstet, eller en försvårande kittlingar. Varm, fuktig luft eller förändringar i vädret tenderar att göra problemen värre. Kräkrot används ofta vid astmaanfall.

Nux Vomica: Indikationer för denna lösning innehåller en stram känsla i bröstet med en torr, hackig, retande hosta, ofta orsakar ömhet eller en känsla av att något har rivits inne. Långa hosta jags kan sluta med magont och kväljningar, och kan göra personens huvud värker. En person som behöver denna lösning kommer sannolikt att bli otålig, irriterad och överkänslig för allt. En känsla av KYLIGHET är typiska, och problemen är ofta sämre från ansträngning (både psykisk och fysisk) och värre på morgonen.

Phosphorus: Denna gottgörelse indikeras när en person upplevelser heshet och en kittlande hosta som gör ont i halsen, eller en kall känsla förnims snabbt ned till bröstet. Hostan kan förvärras genom att prata, skratta och exponering för kall luft.  Personen kan känna sig tyngd eller täthet. En törst efter kalla drycker (som kan orsaka illamående efter att värma upp i magsäcken) är ett annat tecken för fosfor. En person som behöver denna lösning är typiskt fantasifull och rädd, och gillar sällskap, men tröttnar lätt. Denna åtgärd används ofta för förlust av röst och laryngit.

Pulsatilla: Hostar som är torra på kvällen och lös på morgonen, sämre i ett kvavt rum eller när personen känns för varmt, och bättre i fria luften kan tyda denna lösning. Hostan har vanligtvis en känsla av tryck och ömhet, och tjockt gult slem kan hosta upp med munkavle och kvävning.  En person som behöver denna lösning brukar gilla uppmärksamhet och en viss rastlöshet men vill ändå göra olika saker.  Det är ofta ges till barn som tenderar mot tårar när de blir sjuka och vill hållas och tröstade.

Rumex crispus: Hackig hosta som utlöses av kittlingar i gropen av halsen är en stark indikation för rumex. Hostan är ofta torr, men skummande eller trådiga sekretet som kan komma upp. Hosta kan börja när personen går utanför eller förändringar från en varm plats till en kall. Hostan kan vara väldigt besvärlig vid sömn.

Spongia Tosta: Denna åtgärd är indicerat när en hosta är högljudd, hård, torr, och låter som skäller eller såga ved. Personen kan vakna av en  känsla att kvävas. Problemen är ofta att hostan förvärras av att vara i ett varmt rum, eller ligger ner med huvudet för lågt. Att prata förvärrar hostan, och det gör exponering för kall luft och rök.  Förbättring av att sitter upp, i sängen,  brukar hjälpa att dricka något varmt eller äter små mängder.

Sulfur: Denna åtgärd är indicerat för bränning, irriterande hosta som blir värre på natten i sängen, liksom för andningsproblem under sömnen. Det kan även vara användbart när en mild hosta drar ut på tiden för en vecka eller mer utan att bli sämre, men utan någon större förbättring. Brännande känsla, rodnad i ögon och slemhinnor, obehaglig lukt, och en försämring av badvatten ses ofta på en person som behöver sulfur.

2 reaktioner till “Influensa / Förkylning

 1. Du skriver att man skall Undvik alla mjölkprodukter, går det bra att använa alternativa produkter som Soja, Mandel eller Cocosmjölk ?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: