Magkatarr kan komma ibland, en del drabbas oftare än andra, det kan bero på olika saker. Symtom kan vara en brännande känsla i magen, smärta, obehag och/eller illamående. Det blir oftast bättre om du försöker minska ner på sånt som kan ge symtom som till exempel stress, alkohol, kaffe och stark mat. Ofta är det kostvanor som orsakar detta, för lite fukt och grönsaker helt enkelt. Rekommendation är att äta 80 % basisk mat och 20 % syra bildande mat. En basisk kropp har svårt att bli sjuk.
Vad är magkatarr?
Ordet magkatarr används ofta istället för funktionell dyspepsi, som är ett samlingsnamn för symtom som kommer från övre delen av magen och alltså ingen specifik sjukdom. Andra namn för magkatarr är gastrit eller känslig mage. Många som har magkatarr har också en känslig tarm, så kallad IBS, och/eller halsbränna och sura uppstötningar. Det är också möjligt att bakterien Helicobacter pylori kan orsaka magkatarr.
Det kan även bero på att du äter för fort, tuggar inte tillräckligt länge på var tugga, men det kan även vara ett magmunsbråck på övre delen av magsäcken som gör att det sipprar uppåt istället för neråt. Reflux innebär att magsyra läcker upp i strupen. Att lägga sig ner efter maten brukar vara som att be om sura uppstötningar, samma sak gäller att äta sent på kvällen. Vad man har ätit kan också spela en roll vid reflux sjukdom, när frätande magsyra läcker upp i strupen och irriterar den.
Vissa livsmedel i stora portioner förvärrar symtomen. Bland annat gäller det kött, mycket fett och olja, salt, mjölk och ost, visar forskning. Andra livsmedel som kan trigga symtomen är choklad, mint, kolsyrad dryck, juice och kaffe.
Kan även vara ett symptom på att duar blivit matintolerant som ex mjölkprotein, vetemjöl, socker eller något annat. ( se vårt inlägg om matintoeranser)
Kolla igenom dina mediciner, vissa har biverkningar som magkatarr, många inflammationshämmande läkemedel.
Symtom på magkatarr
Symtomen på magkatarr kommer ofta i perioder och kan variera i intensitet. De kan skilja mycket mellan olika personer.
Vanliga symtom vid för mycket magsyra är:
*känner obehag i övre delen av magen
*reflux som innebär att magsyra läcker upp i strupen.
* halsbränna, sura uppstötningar som bränner och svider i matstrupen
*har ont i övre delen av magen. Värk i solarplexus
*har en brännande/sugande känsla i maggropen
*mår illa
*kräks
*känner dig uppblåst
*snabbt blir mätt
*blir antingen bättre eller sämre när du äter.
Även om magkatarr är obehagligt och kan vara mycket smärtsamt, är det inte farligt och ger ingen ökad risk för cancer i magsäcken.
Liknade symptom kan uppkomma vid magsår, men då är det ofta blod i avföringen och det är inte alls bra. Det behöver inte vara det men magsår har en ännu värre smärta i magen och kommer helt plötsligt.
Ofta är det för mkt magsyra i magen men var uppmärksam att det kan lika gärna vara för lie magsyra men man får samma symtom. Då är det inte bra att äta magkatarrsmedel från apoteket för de tar bort alla magsyra och det är det som kanske redan är problemet?
För lite magsyra
Mer gas gör magen uppblåst och då ökar trycket underifrån som kan få magsyra i magsäcken att läcka upp och ge halsbränna. Långsam matsmältning gör också att maten ligger kvar längre i magsäcken så att fler måltider hinner intas. Då fylls den upp mera och risken för läckage uppåt ökar.
Magsyra behövs för att bryta ned maten vi äter samt döda bakterier och parasiter som kan finnas i. För lite magsyra kan därför leda till sämre matsmältning och en överväxt av bakterier. Båda dessa bidrar till att matrester jäser i tarmen och ger gaser
Symtom vid för lite magsyra:
Brännande känsla efter intag av mat
• Illamående/rapar
• Förstoppning/Diarré
• Trötthet
• Spruckna naglar
• Vertikala åsar på naglar
• Matintoleranser
• Klåda i ändtarm
• Candida
• Perniciös anemi
• Anemi
• Allergi
• Artrit
• Autoimmuna sjukdomar
• Celiaki/glutenintolerans
• Herpes
• Hives
• Psoriasis/eksem/akne/utslag
• Astma
• Osteoporos
• Gallsten
• Depression
• Diabetes
• Hyper och hypothyroid
Helicobacter Pylori – magsårsbakterien
En av världens vanligaste bakterieinfektioner som infekterat cirka 50% av världens befolkning. Hos de flesta ger den inga symtom och verkar även kunna ha vissa positiva effekter. Samtidigt är det den vanligaste orsaken till magsår. Den kan ”borra” sig in genom slemhinnan i magen och ge upphov till inflammation. I längden kan den också minska mängden magsyra och då bidra till flera sjukdomar och magbesvär.
Diafragmabråck
Innebär att en del av magsäcken har tryckts upp genom diafragman upp i brösthålan. Då blir det svårare för magmunnen att hålla tätt mellan magsäcken och matstrupen och magsyra kan lättare läcka upp och irritera. Enligt Katrin Hint, läkare och specialist i allmänmedicin så har troligtvis 4 av 10 detta.
GERD: Har man svåra och återkommande besvär av halsbränna så kan man lida av GERD, gastroesofageal refluxsjukdom. Symtom på sjukdomen kan vara kramp och smärta i bröstet, en känsla av en klump i halsgropen, magont, hosta och illamående.
Vad kan jag göra för att förbättra mina besvär?
Du kan ofta lindra eller bli av med din magkatarr genom sunda och regelbundna levnadsvanor. Många mår bättre av att äta kokt och milt kryddad mat vid magkatarr. Du kan också uppleva ett mindre sug i magen om du väljer mindre portioner fördelat över fler måltider.
Från skafferiet:
Vid besvär försök ät något som är starkt basiskt:
*som färsk gurka ät en halv eller en hel då brukar bränningarna/illamåendet gå över fort
* ät fikon, de är väldigt basiska så efter två-tre fikon så försvinner besväret för tillfället
* tugga på fänkål, anis eller kummin
* gör en kopp med varmt vatten och honung drick. En annan av våra enkla huskurer mot magkatarr är honungsvatten. Eftersom det lindrar stress verkar drycken uppmjukande på magslemhinnan.
* koka eller ångkoka dina grönsaker, drick varmt vatten efter måltid.
* ät hirsgröt på morgon, koka den löst så du slipper använda mjölk till. Lägg fikon, aprikoser, solrosfrön, hackade valnötter, linfrön i blöt under natten och rör ner i gröten på morgon. Då håller du dig basisk hela dagen.
* förr rev man alltid en råpotatis och tuggade i sig vid halsbränna.
*1 tsk bakpulver, eller bikarbonat i ett glas vatten, lindrar snabbt. Det vanligaste är att konsumera bikarbonat eller någon form av medicin med liknande egenskaper. Du bör dock tänka på att om du använder det för ofta kan det leda till hälsoproblem.
* Kål: Kål hjälper till att läka magsår men få tycker om att äta den rå. Du kan äta den tillagad med en nypa kummin, eller rå med någon vinägrett för bättre smak.
* Morot: Hjälper till att motverka magsyror och normaliserar pH-värdet.
* Äpplen: Denna frukt är fantastisk för hälsan rent generellt och du kan kombinera den med alla typer av livsmedel, eftersom den anses vara neutral. Äpplen är perfekt för matsmältningen.
* Mjölksyrade grönsaker är bra att neutralisera magsyran ,både om det är för mycket eller för litet.
* En mogen banan kan hjälpa till att stödja magsyran och är ofta till hjälp mot matsmältningsbesvär och för att förhindra halsbränna.
* Fransk dragon
Basisk mat:
Frukt
Grönsaker
Frön
Baljväxter som t.ex linser
Tofu
Nötter
Mandel
Alger
Syra bilad mat:
Mjölkprodukter
Processad mat
Fisk
Kaffe
Alkohol
Läsk
Enkla huskurer mot magkatarr:
Fänkålste
De antiinflammatoriska och antispasmodiska egenskaperna minskar smärta och ansamling av gaser.
2,5 dl vatten
1/2 msk fänkålsfrön (5 g)
1 msk honung (25 g)
Koka upp vattnet och lägg i fänkålsfröna.
Låt dra 10 minuter sila och rör ner honungen.
Päron- och banan smoothie
Enzymerna och de naturliga fibrerna i päron och banan är perfekta för att minska irritation i magslemhinnan och är en annan av våra naturliga huskurer mot magkatarr. Dessa egenskaper, tillsammans med dess vitaminer och mineraler, saktar ned överproduktionen av magsyra och minskar stressen som påverkar matsmältningsprocessen.
Ingredienser
1 päron
1 mogen banan
1 glas vatten (2 dl)
Förberedelse
Skär upp frukten och mixa dem i en mixer tillsammans med vattnet.
Mildra magkatarr med risvatten
Eftersom det innehåller mycket fiber och antioxidanter är risvatten ett av de bästa botemedlen för att neutralisera brännande och smärta från magkatarr. Det har en lugnande verkan på nervsystemet och minskar den stress och oro som kommer till följd av besvär med magkatarr.
Ingredienser2,5 dl vatten
2 msk ris (40 g)
Förberedelse
Koka upp vattnet och häll i riset när det kokar.
Låt stå i rumstemperatur i 2 till 3 timmar och sila sedan vattnet i en sil.
Kamomillte
Har länge använts för sin avslappnande effekt mot stress och för att neutralisera magsyra. Drick en kopp på kvällen för en lugnare mage och bättre sömn. Även bra för att lugna tarmen. Kamomill innehåller mycket FODMAP vilket för vissa kan bidra till bland annat gaser och en lösare mage, något man bör vara uppmärksam på. Men för majoriteten har kamomill positiva effekter.
Förebyggande vad behöver jag tänka på, hur kan jag läka mig själv?
- Ät sakta
- Ät regelbundet, inget mellan måltiderna
- Tugga väl minst 30-40 ggr på var tugga
- Ät 80 % basiskt mat varje dag dvs 3-4 frukter/grönskar extra varje dag
- Ät hirsgröt varje morgon
Undvik:
Stress
Undvik att äta fort, sitt ner och ät, titta på maten, ej på tv eller telefonen.
Undvik snabbmat
Ät på regelbundna tider och inget mellan måltiderna, låt magen få vila.
Undvik magsårsmedicin, den kan försvåra dina besvär. Och onödig behandling kan vara svår att avsluta. Antibiotika ska aldrig användas när det inte är bakterier som orsakar besväret.
Undvik animalisk föda, ganska logiskt om man tänker efter då animaliska produkter är mycket försurade för kroppen och kräver mycket energi och magsyra för att brytas ner.
Rött kött
Mjölkprodukter
Raffinerat mjöl
Alkohol
Röttvin
Kaffe
Socker/godis
Juice
Tomater
Lök
Stora mängder fett och olja
Kolsyrad dryck
Friterad mat
Vad man reagerar på verkar dock vara individuellt. Om man får symtom varje gång man till exempel dricker mjölk eller äter kött kan man testa att minska ner på just det. Det finns också mat som lindrar halsbränna och sura uppstötningar.
En studie visar att det här är värt att testa mot reflux:
Proteiner med lågt innehåll av kolesterol, till exempel tonfisk, lax, linser, mandel och cashewnötter.
Fiberrik mat som grönsaker, frukt och fullkorn.
Vitamin C-rika grönsaker och rotfrukter som till exempel potatis.
Bär, melon och persika.
Probiotika i form av yoghurt, kefir och syrande grönsaker.
Källor: Medical News Today, Gastroenterology Research and Practic
Sovställning: ligg på vänster sida så blir det svårare för maginnehållet att läcka upp. Höj även upp överkroppen en aning, antingen med en extra kudde under bröstet eller höj sidan av sängen närmast ditt huvud med cirka 15 cm. Två böcker under säng benen under huvudet brukar funka bra.
Tankar vid magbesvär att fundera på och kanske få en läkning fortare på problemet :
Vad kan jag ta till mig och göra annorlunda?
Små steg blir ofta stora vinster
Vad kan mitt magbesvär handla om?
Äter jag fel? Äter jag för fort? Tuggar jag tillräckligt?
Vad gör jag när jag äter? Hur upplever jag min matmiljö? Är den lugn och befrämjar mitt matintag?
Är det något i min vardag jag behöver ändra på?
Sover jag bra?
Är det något som oroar mig? Så mycket av våra känslor har sitt centrum i vår mage. Att lyssna på sin mage och sin magkänsla är viktigt. Vad säger mig min magkänsla? Genom KBT kan du få hjälp att kartlägga vilka faktorer/situationer som påverkar din mage och hur den signalerar i olika situationer. Du kan även få hjälp med metoder/kunskap att ändra tankar och beteenden som gör att du och din mage mår bättre/bra.
Örter:
Bitterörter kan hjälpa om man har problem med förstoppning, trög mage, väderspänning, dåligt smält mat, kramper i gallgångarna eller mensvärk. Det bästa är att dricka te av örterna genast när man känner att det är problem på gång. Man kan också bara ta en tesked tinktur i ett halvt glas vatten.
Rölleka, Älgfäs, Goblad, Kanel, Pepparmynta, Ringblomma, Maskros, Aloe Vera, Citronmeliss, Fransk dragon, Fänkål, Gurkmeja, Havtorn, Kanel, Kardemumma, Anis, Kelp, Koriander, Kyndel, Lakrisrot, Oregano, Mejram, Mynta, Rosmarin, Rättika, Salvia, Timjan, och vitlök.
Eteriska oljor:
Du kan göra en blandning med flera några droppar i en vanlig olja typ solrosolja, ta tre fyra droppar av dem du tycker luktar bäst här nedan, smörj på magen och lägg en vetekudde på magen, eller en varmhandduk som du stoppad i varmt vatten och gjort en lång orm av vira runt en torrhanduk och lägg den längs med matstrupen och ner till magen.
Du kan även ta en- två drp i varmt vatten e kopp och dricka långsamt.
Svartkumminolja, Pepparmyntsolja, Boswelii, Kryddnejlika, Lavendel, Anis, Dragon, Fänkål mm.
Basilika som eterisk olja kan med fördel användas vid magbesvär som magkatarr, tarminfektion, svullen mage och vid hicka. Basilika användes förr i tiden mot huvudvärk och tarmbesvär av greker, romare och inom den kinesiska medicinen
Gör en blandning av:
ingefära, pepparmint, kumminfrö, korianderfrö, anis, dragon och fänkålsfrö.
Homeopati:
Stora medel:
Nux vomica – stressad mage ätit fel, stressigt liv
Ars Alb – felaktig kost, matförgiftning, förstoppning, diarré
Carv vegatabilis – Sur i magen, halsbränna, magmunsbråck
Pulsatilla– reagerar på fet mat och växlar i avföringen, ofta ont i magen
Cellsalter:
Natium phos cellsalt reglerar magsyran i magen
Vid kroniska besvär sök en homeopat via www.svenskahomeopater.se