Allergier på våren och sommaren

Allergier på våren och sommaren.

Det är många som lider av pollenallergi. Vid pollen allergi är det immunsystemet som överreagerar när du utsätts för allergener som finns i pollen och sporer. Ämnet kallas allergen. Det är ett äggviteämne som är helt ofarligt för de flesta, men som gör att en del får allergiska besvär. Hos den som har benägenhet för allergi kan kroppen börja producera allergiantikroppar. De kallas IgE-antikroppar och kan bildas mot många olika ämnen.
Kroppen bildar allergiantikroppar och du utvecklar en känslig, det visar sig som :
nysningar, rinnande näsa, röda irriterade ögon, klåda och rinnande ögon,  hosta retningar i luftrören, huvudvärk, klåda i hals och gom, nästäppa, bihåleinflammation, rinnande svidande ögon, stor trötthet,  och värre symtom som astma, andnöd,  och eksem.

De vanligast pollensorterna är lövträd, främst björk, al-och hassel, sensommaren är det gräs och gråbo. Pollenhalterna i luften varierar från dag till dag, men även mellan olika år. Det finns mest pollen i luften när det är uppehållsväder och blåser, medan det blir låga halter under kyliga och regniga dagar.

Pollenallergi liknar besvären vid vanlig förkylning. Men vid förkylning får du ofta också ont i halsen, ibland tjock, gul snuva och någon gång hög feber, vilket du inte får vid pollenallergi. Besvären vid pollenallergi kan dessutom variera från dag till dag och varar under en längre tid än förkylning.

Det finns även korsallergier mellan pollen och mat. Symtom är då att det kliar, sticker och känns svullet på läppar, i mun och svalg. En person som känner av pollen kan även känna av äpplen , päron, nötter mm. Kommer att skriva ett eget inlägg om mat allergier.


Korsallergi mot björk orsakas av nötter, till exempel hasselnötter, jordnötter, soja, äpplen och så kallade stenfrukter, till exempel körsbär, päron, plommon, persika och aprikoser. Den som har korsallergi kan också få symtom av morötter och av att skala rå potatis.

Det finns korsallergi mellan gräspollen och bland annat vete, ärtor, jordnötter och soja. Men det är ovanligt att du får symtom av dessa födoämnen på grund av att du är korsallergisk mot gräspollen.

Det förekommer också korsallergi mot gråbopollen och då kan du reagera mot till exempel persilja, koriander, selleri och morötter. Även det är betydligt ovanligare än korsallergi av björkpollen.

Det är ovanligt att korsallergi ger allvarliga allergiska reaktioner. Detta beror på att de korsreagerande ämnena är väldigt känsliga och snabbt bryts ned i magsäcken och tarmarna. Stora mängder av korsreagerande födoämnen har undantagsvis orsakat allvarliga reaktioner under en pollensäsong, speciellt om du samtidig ansträngt dig.

Undvik att äta sådant du får besvär av. Du kan oftast äta maten om den är tillagad, eftersom allergiämnen som korsreagerar med björkpollen förstörs av värme. Detta gäller dock inte nötter.

Att tänka på vid allergitider:

Ha fönstren stängda under dagen.

Byt kläder när du har varit utomhus.

Skölj bort pollen ur håret innan du går och lägger dig.

Sovrummet är extra viktigt eftersom det är där du vilar och återhämtar dig. Städa noga, byt lakan ofta och se till att du är så ren som möjligt när du ska sova. Vädra sovrummet på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga. Ta bort onödiga föremål från ditt sovrum (böcker, leksaker, blommor).

Undvik att använda fjäderkuddar.

Lukter, damm och blommor som du normalt tål kan få en förstärkt effekt under pollensäsongen eftersom din kropp redan är ur balans.
En luftrenare i sovrummet är aldrig fel.

Att ha luftfuktare på elementen är bra.

Pälsdjur har ofta med sig stora mängder pollen i pälsen efter att de varit ute. Borsta ur pälsen innan ni går in eller skölj den så snart ni kommit in om djuret varit ute i höga halter pollen.

Plantera bara växter som inte ger pollenallergi i din närmiljö.

Växter som renar hemmet:
Ampellilja, Bergpalm, Svärmorstunga, Trollhassel, Hängsparris

Snitt blommor: Tulpaner, Hortensia, Bukettanemon, Amaryllis, Nejlika

Inhalationsånga: Inhalationsånga hjälper till att ta bort slem och lugnar irritation i näsborrarna. Som ett resultat blir allergisymtomen reducerade.
Ingredienser: 2 ½ dl vatten, 4 droppar eterisk olja (rosmarin, mynta eller eukalyptus)

Vad kan jag göra åt det?

Immunförsvaret reagerar på irriterande substanser i omgivningen. Vilken främmande substans som helst som kommer in i kroppen kan trigga respons av immunförsvaret.

Dessutom finner vi 80% av immunförsvaret i tarmarna.

Anledningen till att allt fler blir allergiska. Forskare tror nu att många allergier orsakas på grund av brist på bakterier – då vi människor är gjorda för att leva med vissa bakterier. Men allt renare miljöer har utrotat några viktiga bakteriesorter som tidigare hjälpt till att hålla vårt immunförsvar i schack.  Utan dessa bakterier i vårt system blir vi mer känsliga för allergener som till exempel damm, kvalster, djurpäls och pollen, skriver tidningen The Telegraph.  Mildrar symtomen även vid andra inflammatoriska tillstånd. Förutom vid hösnuva och pollenallergi har probiotika visat sig även kunna förbättra symtombilden vid andra inflammatoriska tillstånd, som till exempel dermatit (eksem) och magbesvär som IBS.

Probiotika​

Tillskott med goda bakterier, probiotika, kan lindra vid allergiska besvär. 17 av 22 studier visar på signifikanta effekter på nästäppa, klåda och rinnsnuva samt livskvalitet, enligt en vetenskaplig översiktsartikel. Till de mest framgångsrika bakteriestammarna hör Lactobacillus paracasei, en mjölksyrabakterie som kan finnas i syrade mjölkprodukter och probiotikatillskott.

Några studier visar att probiotika också kan förebygga allergier hos barn om det ges till både mamman och det lilla barnet, men här pekar forskningen åt olika håll.

Det är värdefullt att motionera även för allergiker. Det stärker lungornas funktion och kan göra att man orkar med astmaanfall bättre. Bertil Dahlgren rekommenderar också en lugn livsstil och gärna någon form av avspänningsövningar, exempelvis yoga eller qigong. Dessa innehåller också andningsövningar som kan vara värdefulla för allergiker. Lång­varig stress tycks vara negativt och kan förstärka kraften i en allergisk reaktion.

Avspänning​

Stress kan öka risken för allergiska symtom och även göra att man reagerar sämre på mediciner. Avspänningsövningar och djupandning brukar rekommenderas för att lindra besvär med allergi. Inom medicinsk yoga, som tagits fram av yogaläraren Göran Boll, finns en speciell variant avsedd för dem med allergiska besvär. Metoden finns tillgänglig för alla genom internettjänsten balansonline.se

Nässköljning​

Vid pollenallergi kan det lindra att varje dag skölja näsan med en kroppstempererad svag saltlösning. På det sättet kan man spola bort en del pollen och lindra besvär med nästäppa, rinnsnuva och nysningar. Effekten brukar bli bäst om man börjar tidigt på säsongen, innan besvären blivit så uttalade. Nässköljningskannor säljs i hälsokostaffärer och på apotek. 

Mat som medicin vid allergitider:

Ät mer livsmedel med högt innehåll av C-vitamin

C-vitamin har antiinflammatoriska egenskaper som underlättar lindring av symptom, speciellt andningsproblem som tenderar att ha sin topp under våren. Ät:

Vattenkrasse,  Broccoli, Apelsin och citron, Blomkål, Spenat, Pumpa, Kål

Ät mer livsmedel med folsyra. Bland livsmedlen som bidrar med högt innehåll av folsyra har vi: Linser, Kikärter, Spenat, Kastanj, Sparris, Bönor, Sallat, Ärtor

Ät mer livsmedel med flavonoider

Det är en god idé att inkludera fler livsmedel som innehåller flavonoider i sin kost eftersom denna substans har väldigt starka antiallergena egenskaper.
Ät: Vitlök, Lök, Äpple, Päron, Körsbär, Mango. Havregryn

Man bör ha en kost rik på frukt och grönsaker, och upprätthålla regelbunden konsumtion av baljväxter. Tre portioner grönsaker och två portioner frukt bör vara en daglig rutin.

Utmärkande för en kost som hjälper vid säsongsallergier

Öka intaget av livsmedel som har ett högt innehåll av omega-3-fettsyror och C-vitamin.

Ät fem portioner frukt och grönt (500 g) varje dag.

Drick grönt te, det fungerar som en naturlig antioxidant.

Balansera din konsumtion av fettsyror (till exempel: välj olivolja istället för solrosolja eller olja från andra frön).

Ät mer kallvattenfisk och mer ägg.

Ät probiotisk mat, som till exempel yoghurt. ( SOCKERFRI)

Vitaminer, mineralämnen och andra näringsämnen som du inte ska missa

e-vitamin hjälper dig att minska inflammation som kan vara orsaken till olika symptom. För att få i sig E-vitamin kan man testa: Fullkorn, Sojaprodukter, Vegetabiliska oljor, Gröna bladgrönsaker, Nötter

Från skafferiet:

Personer som äter traditionell medelhavskost, med mycket frukt, grönsaker, baljväxter och nötter, löper mindre risk för allergi, enligt några studie

Ät mkt grönsaker och frukt en basisk kropp håller längre och skapar motstånd mot allergener.

Drick gärna en kopp varmt vatten ( uppkokt på spisen) efter varje måltid, det ökar lymfsystemet och hjälper din kropp att städa bort pollen mycket fortare.

Ät mjölksyrade grönsaker varje dag, morot, gurka, surkål.

Ät traktens honung, börja tidigt i januari för att vänja dig vid förra årets pollen. Öka när nya pollen kommer 2-3 msk per dag.

Honung och äppelcider kan drickas i ett glas varmt vatten för att förhindra allergier.

Drick nässeltee för ökad motståndskraft.

Undvik: Vid denna tidpunkt bör du eliminera vissa livsmedel från din kost under ett par veckor. Man måste utreda om några livsmedel orsakar inflammation, för att kunna kalibrera symptomen.
Alla mjölkprodukter, som mjölk, ost, fil osv. Kan du undvika vetemjöl och socker så är det jättebra och effektivt. Mjölkprodukter är väldigt slembildande och partiklarna fastnar lättare i dig och du får mer besvär.

Huskurer:
Tallbarr: Tallbarr är en fantastisk källa till C-vitamin och avkok på tallbarr är en riktig superdryck för hälsan. För att motverka och lindra besvär med pollenallergi ska tallbarr ligga och dra i vatten ett par timmar, gärna över natten, för att sedan silas bort och vattnet drickas.

Björksav: Björksav är en naturlig, mild och lätt söt hälsodryck som tappas från björkens stam innan lövsprickningen på våren. Genom att dricka björksav tillför du kroppen många nyttiga mineraler och spårämnen. Saven är särskilt rik på kalium, kalcium och magnesium vilket också gör den till en utmärkt återställare av vätskebalansen efter ett hårt träningspass. Genom att dricka björksav dagligen inför och under pollensäsongen sägs pollenallergi kunna lindras. Detta troligen genom att kroppen tillförs björk i små doser och på så vis får ett stärkt försvar.

Salvia: Detta är en medicinalväxt som har använts för kvinnor sedan antikens dagar. Den är toppen för att behandla allergier tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper. Den har dessutom avslappnande och balanserande egenskaper, och den hjälper med matsmältningen.

Rosmarin: Rosmarin lindrar inflammation som är relaterad till allergier, speciellt då detta påverkar ögonen i form av torrhet, klåda och tårar. Rosmarin förbättrar dessutom cirkulationen.

Nässlor: Nässlan är en väldigt avgiftande vildväxt som underlättar borttagandet av gifter. Den reducerar allergisk rinit och förbättrar livskvaliteten hos de personer som tar det frekvent.

Du kan gör ett annat väldigt effektivt avkok med fläder och lakrits:

Fläder: Denna blomma lindrar vanliga allergisymptom som klåda, nästäppa, halsinflammation, hosta och utslag. Den är också väldigt effektiv för att behandla hudutslag. Utöver att dricka den så kan du också applicera blomman utvärtes.

Lakrits: Denna ört har en söt och intensiv smak och är en naturlig antihistamin, både vid utvärtes och invärtes bruk. Faktum är att det finns antika behandlingar där man tagit lakritsbad för att kunna dra nytta av dess naturliga kortison. Denna växt är också en kraftig anti-inflammatoriska agent med tanke på dess främsta komponent, glycyrrhizin. Den lindrar dessutom slemmet i respirationssystemet och gör att gifter lättare tas bort från kroppen


Samtidigt är nässla en antihistamin som reducerar allergisymtom.

Ingredienser: 1 matsked torkad mynta (10 g), 1 matsked honung (25 g), 2 ½ dl vatten, 1 matsked nässla (10 g)

Örtmedicn/naturläkemedel

Ny studie: Probiotiska bakterier hjälper mot pollenallergi. Du ska du prova att äta probiotisk yoghurt, eller andra tillskott med probiotiska bakterier.

Just detta kan nämligen vara hemligheten bakom att bota hösnuva och pollenproblematik, visar en ny studie.

Probiotika med många stammar av tarmbaketerier.

Ät omega tre som kosttillskott. Tillskott med omega 3-fettsyror kan lindra vid allergiska besvär enligt några studier

Bipollen

Bipollen brukar kallas ett av naturens mest kompletta livsmedel. Det är fullspäckat med näringsämnen som vitaminer, mineraler, enzymer, antioxidanter, aminosyror och fettsyror i en perfekt sammansättning som stärker immunförsvaret. De näringsrika pollenkornen utgörs av det pollen som bin har samlat in från olika växter för att ge näring till sin koloni. På grund av att du när du äter bipollen tillför kroppen naturligt pollen sägs pollenallergi kunna lindras.

För att lindra pollenallergiska besvär behöver bipollen ätas inför och under hela pollensäsongen. Det fungerar bäst om du börjar med en mindre dos och sedan successivt ökar. Den optimala dosen är 0,5-1 matsked per dag.

Bivax

Bivax ska enligt svensk folktro vara bra att tugga när snuva och allergisymtom slår till. Att äta färskt bivax, honung och bipollen (läs ovan) sägs förebygga allergiska besvär genom att kroppen dagligen utsätts för små doser pollen och på så sätt kan lära sig att hantera det. Ska både förebygga och lindra nästäppa. Kan tas både inför och under pollensäsongen, men har störst fördel av att få viss prepptid på sig inför säsongen. Välj i första hand att preppa med svenska eller nordeuropeiska biprodukter då dessa innehåller samma sorts pollen som du senare under säsongen faktiskt kommer utsättas för.

Björkprodukter

Till exempel björksav, sägs förebygga allergiska besvär, och är en gammal beprövad huskur. Björksav är en naturlig, mild och lite söt dryck som tappats från björkens stam innan lövsprickningen på våren. Med björksav tillför du kroppen nyttiga mineraler och spårämnen. Björksav är särskilt rik på kalium, kalcium och magnesium, vilket också gör den till en bra vätskebalansåterställare efter svettiga träningspass. Genom att dricka björksav cirka en, två deciliter dagligen inför (men även under) pollensäsongen sägs allergin kunna lindras. Detta genom att kroppen tillförs björk i små doser och på så vis får ett stärkt försvar.

Björk – varken blad eller elexir från björksav – bör dock inte intas i allt för stora mängder under längre tid eftersom det då kan irritera och skada lever och njurar. Det gäller även vid utvärtes bruk, då allt du smörjer dig med absorberas av huden.

Ekologisk björksav finns att köpa på hälsobutiker.

Bromelain

Bromelain är ett enzym som kommer från ananas och kan minska inflammation. Brukar ofta rekommenderas i kombination med C-vitamin

C-vitamin

C-vitamin fungerar som mild antihistamin och ofta rekommenderas det att du tar quercetin (antioxidant) och bromelain (enzym) samtidigt (läs mer ovan och nedan). Ofta rekommenderas höga doser C-vitamin

Lyprinol

Är ett kosttillskott med ingredienser som härstammar från den berömda grönläppade musslan från Nya Zeeland. Musseloljan fungerar välgörande för luftvägar och andningsorgan och har en hög andel av fettsyrorna omega-3, omega-6 och omega-9 samt naturligt förekommande antioxidanter.

Eteriska oljor:

Välj en lugnade olja som lavendel kamomill, rosenolja , sandelträ och ylan ylang. Används till massage, bad kompresser, inhalering och lotionen beroende på typ av allergi. Räddningsdroppar 4-7 drp på tungan till symptom släpper.

Homeopati:

Allium cepa vid rinnande ögon och angripna slemhinnor. D30-D 200 2 piller 3-7 ggr/dag

Aconitum vid allergichock D 200 var tionde minut till symtom avklingat.

Apis vid allergiutslag, nässelutslag mm, D30-D200 2 piller var 20:e minut till symtom avklingat.

Finns flera som kan användas vid akuta besvär.

Sök en homeopat, homeopati är väldigt bra vid alla allergiska besvär. Homeopati hjälper ditt immunförsvar att läka ut dina allergier. www.svenskahomeopater.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: